2013-04-19



Barackos-túrós pite, habsipkával...




Megláttam TücsökBogárnál nagyon guszta , habos Rákóczi túrós lepényét http://tucsokbogar.blogspot.hu/2010/08/rakoczi-turos-lepeny.html és nekiláttam forma bontani . . . 
Aztán valami merőben más született :) Kiadós . . . amolyan "egy szelettől  tele a pocak " típusú süti. Kicsit savanykás a baracktól-, és nem túl édes a habsipka ellenére sem .

Hozzávalók:  (24 cm-es tortaformához)

Tésztához . . . 

15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás sárgája
1 cs vaníliás cukor
1 teáskanál keserű kakaópor
csipet só

Töltelékhez . . . 

40 dkg túró                              1 nagy doboz őszibarack konzerv
10 dkg porcukor                       1 evőkanál méz
1 db tojás sárgája                     1 cs vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
1 db  zsömle belseje

Tetejére- tojáshabhoz . . .

2 db tojás fehérje
0,25 dl víz
12,5 dkg cukor


Elkészítés:
  • tészta hozzávalóit összegyúrom , 30 percet  nejlonba csomagolva hűtőben pihentetem Sütőt előmelegítem 180 °C -ra. Sütőpapíron körberajzoljuk a tortaformát és ehhez a körhöz igazodva kinyújtjuk a tésztánkat  és körbevágjuk és formába helyezzük. Villával jól megszurkáljuk. Félig megsütöm ez, kb 8 -10 perc (nekem villany sütőm van ,alsó-felső sütésen és légkeverésen sütöttem ) Vigyázzunk ne piruljon meg a teteje!




  • amíg tésztánk sül elkészítjük a következő réteget. Ehhez a nagy doboz őszibarack konzervünkből kiveszünk 2-3 db barackot, félretesszük. A többi gyümölcsöt botmixer segítségével pürésítjük. Lábasban, kevéske vízzel simára keverjük a vaníliás pudingport , mézet és a gyümölcs pürét hozzáadva sűrűre főzzük.
  • a túrót villával áttörjük, hozzáadom a porcukrot, tojássárgát, zsömle felkockázott  belsejét,citrom reszelt héját  - alaposan összekeverem, majd a félretett barackokat apró kockákra vágom és a masszába forgatom
  • a félig átsült tésztánkat kivéve, a sütőt 150 °C -ra állítom. Barna tésztánkra halmozzuk a gyümölcsös- pudingos masszánkat, elegyengetjük 




  • majd ezután a túrós réteg következik, elsimítjuk és vissza tesszük sülni kb 15 -20 percre.
  • végül, előkészítjük a legfelső tojáshabos réteget. Ehhez a cukorból és vízből szirupot főzünk. A megmaradt 2 tojás fehérjéből félig kemény habot verünk. A langyosra hűtött szirupot lassan hozzácsorgatva kemény habbá dolgozzuk. A cukorsziruptól tartósabb lesz a fehérjénk.
  • kivesszük félkész piténket, sütőt 130 °C - ra állítjuk vissza. Cukros tojáshabunkkal megkoronázzuk a pite tetejét. Akár habzsákba töltve tetszőlegesen mintázhatjuk . . . vagy egyszerűbb módját választva csak simán ráhalmozzuk  és kiskanál segítségével " tarajos hullámokat" képezünk . . . kinek kénye kedve szerint :)
  • habsipka kb 15-20 perc múlva lett szép. Szárítom, nem pirítom a habot!
  • elkészült piténk lehűtve szépen szelhető  . . .




Senkit ne riasszon el a sok felhalmozott betű látványa ! 
Elkészíteni sokkal egyszerűbb , mint leírni :)







Nincsenek megjegyzések: