2013-04-26




Pékkifli . . .








Nálunk tuti  befutó ez a könnyed, foszlós, letekerhetős   sós-péksütemény!
Az ötlet Illéskrisz Konyhájából ...ered.
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe elkészítését :)



Hozzávalók : 

~  16 kiflihez


                         Tészta ...

                                    60 dkg liszt  
                                    2 evőkanál burgonyapehely (opcionális)
                                    2,5 dkg élesztő
                                    1 dl langyos tej
                                    2,5 dl langyos víz 
                                    1 dl olaj
                                    1 tk só
                                    1 tk  cukor 

                                                                                    Töltelék...  
                                    
                                                                               5 dkg puha vaj  

                                                                                   Tetejére : 
                                                    
                                                                             1 tojás sárgája

  

 Elkészítés . . .

A langyos tej- pici cukor  és élesztőből- kovászt készítünk, 
majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk.  
Tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen  duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát  átgyúrjuk(szellőztetjük) és 16 egyenlő részre vágva ,
 gombócokat  formálunk belőlük , újbóli 15 -20 perc pihentetés következik.
Egyenként, ovális formára nyújtjuk a  tésztagolyókat,  felső részükön,
 legyező alakban, éles késsel,csíkokat metszünk.
Az  alsó részére pedig,  puha vajat kenünk, és innen kezdve 
 feltekerjük a tésztát .













A kifliket sütőpapíros  tepsire helyezve, tojás sárgájával kenjük, vigyázva,
 hogy csak a bevagdosott  rész legyen tojásos  - ez fogja adni  kiflink díszét :)
    15-20  perc pihenő következik, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A szépen megkelt kifliket, előmelegített  sütőben, 
15  perc  alatt  aranybarnára sütjük :)












Nincsenek megjegyzések: