2013-04-20

Sósak



 Sós Ropi...





Egyszerűen , megunhatatlan és abbahagyhatatlan egyszerre . . . sose kezdj neki  fél adagnak !!!

Hozzávalók . . .

25 dkg liszt
13 dkg vaj
1 dl natúr joghurt
10 dkg finomra reszelt füstölt sajt
só, bors


Tetejére . . .
1 tojás sárgája
szezámmag (opcionális)





Elkészítés . . .




A lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a finomra reszelt sajtot, a joghurtot, sózzuk, borsozzuk .30 percre betesszük pihenni a hűtőbe.4 részre vágjuk a tésztát, sütőpapíron egyenként kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Igyekezzünk téglalap alakúra nyújtani, utána könnyebb lesz vele dolgozni. Déditől örökölt metéltvágó hengeremmel mintegy végigsiklottam a tésztán csíkozás gyanánt, ezután pizzaszeletelővel kb 20 cm-es pálcikákat szabtam. Egyébként jön a vonalzó: ráfektetjük a észtára, s mellette lisztezett éles késsel vagy pizzaszeletelővel vékony csíkokra vágjuk Kicsit szellősebbre igazítjuk a csíkokat, nehogy összesüljenek. Tetejét lekenjük tojással, szezámmaggal hinthetjük és előmelegített 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük 10-12 perc alatt.




Domi és Dorci felváltva osontak a pulthoz, csak a mancsokat  láttam  tapogatózva felnyúlni és  elcsenni a frissen sült ropogós pálcikákat :)
Nagyobbacska  családtagoknak úgy kellet "kimenteni pár szál kóstolót, mert "valahogy elpárolgott "mire a következő adag kisült ...természetesen ártatlan vagyok ! :)))









Nincsenek megjegyzések: