2013-06-08




Bodzaszörp...

karamellel bolondítva












Itt a bodza szezonja, szörp változata remek üdítő 
a nyári melegben, de akár egy frissítő koktél 
alapjául is szolgálhat.
 Karamelles változatát TücsökBogár konyhájában 
láttam meg és Anita instrukciói alapján 
el is készítettem. Próbáljátok ki!




Hozzávalók... 


30-35 db nagyobb bodzavirág
4 kg cukor 
6 livó víz
4 db citrom
10 dkg citromsav
1 kk nátrium-benzoát










Elkészítés... 



1/2 kg cukorból karamellt készítek egy nagy fazékban. 
Amikor szép aranybarna felöntöm 1 l vízzel, 
addig kevergetem, amíg a karamell teljesen feloldódik.
 A cukrot ne karamellízaljuk túl, mert keserű lesz!

Vigyázat a felöntésnél,sistereg és köpköd !
Mindezek után hozzáadom a többi cukrot és a vizet is.
 A cukor teljes feloldódásáig főzöm a szirupot.
Forrásig várok, majd langyosra hűtöm.
 Befőttes üvegbe teszem a száruktól megfosztott 
bodzavirágokat, citrom karikákat, citromsavat
 és a nátrium-benzoátot. Lefedve 4-5 napig hagyjuk
 állni, naponta keverjük át.
Éles fénytől védve, hűvös helyen tárolom
nehogy megforrjon :)
 kb 4 nap múlva ... leszűrjük és üvegekbe töltjük.  
Remek nyári frissítő ital! 
Üvegek!...irány a kamra :)














Tipp... 


Gyömbért és lime-ot is tehetünk szörpbe, isteni lesz tőle!


Alkoholos verzió... vodka és bodzaszörp 
egyenlő arányban szódával felengedve, 
friss citrommal szervírozva. 
Az esti bulik kedvence is lehet : - )
























Nincsenek megjegyzések: