2013-07-27


Zelleres - burgonyakrémleves . . .
burgi chips-szel - zeller olajjal



Nyár van és semmi baj ,olvadunk mint a vaj . . . egyszóval ki szeret ilyenkor a meleg tűzhely mellett sokat elidőzni ? Bármennyire is szeretek főzni, de én nem :) Előnybe részesítem, szerintem sokad magammal együtt a gyors- egyszerű- tápláló ételeket. Ez a fincsi krémleves pont erre egy jó példa . . .


Hozzávalók . . .4 főre

6 db közepes burgonya
1 szál újhagyma
egy fél közepes zellergumó
1 ek olíva olaj
1 ek vaj
só, fehér bors(ízlés szerint)
1 l zöldség/húsleves alaplé
1 dl főzőtejszín

Elkészítése . . . 

Olaj/vaj fúzión a felkarikázott újhagymát megpirítom . Az apró kockára vágott zellert és burgit hozzáadva puhára párolom. Kevés alaplével felöntöm, botmixerrel  péppé zúzom, maradék alaplét hozzáadom. Tejszínnel felöntöm, után fűszerezem ha szükséges. Felforr és már kész is:)
Ha túl sűrű lenne leveskénk még egy kis alaplével hígíthatjuk,ha pedig túl híg, 1 tk alaplével elkevert étkezési keményítővel sűríthetjük.

A chips-hez... a megtisztított,legyalult,nedvességtől felitatott burgi szeletkéket forró olajban ropogósra sütjük és levesünk tetejére csücsültetjük.Zeller olajat csepegtetünk rá.


Tipp . . .

Zellerolaj házilag is egyszerűen  elkészíthető. Egy nagy csokor zellerlevelet olívaolajjal összeturmixoljuk és sűrű szövésű kendőn átszűrjük.Jól záródó üvegben tárolva sokáig fel tudjuk használni saláták,levesek ízesítésére.







Nincsenek megjegyzések: