2013-10-18







Mákos mini pogik




Egy számomra szimpatikus receptre bukkantam a hálón, ami kissé átkozmetikázva valósítottam meg... szeretettel küldöm nektek kipróbálásra


Hozzávalók . . .70 db-hoz


60 dkg búzaliszt
1 tk só
1 mk cukor
1 dl étolaj
1 db tojás
1,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
5 dkg szemes mák
1 dl zsíros tejföl

tetejére 1 tojás sárgája+ kevés víz






Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Langyos cukros tejben feloldjuk az élesztőt, majd a lisztben elkevert mákhoz öntjük. Tojással, tejföllel és olajjal lazítunk a tészta állagán. Addig gyúrjuk, amíg leválik a keverőtál faláról. Könnyed olajos tésztát kapunk, ami ha túl lágy lenne, kevés liszttel tömöríthetjük.
Letakarva, meleg helyen pihentetjük kb 20 percig. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és félbe, majd megint félbe hajtjuk és újból ujjnyi vastagra nyújtjuk. 3 cm átmérőjű kör alakú kiszúróval pogácsákat szaggatunk.
Tepsibe sorakoztatjuk kis korongokat és ismét sziesztázni hagyjuk őket ,kb 15 percig.
Tetejüket kevés vízzel hígított tojássárgával kenjük, ami fényessé teszi majd felületüket :)
Előmelegített sütőbe tolva kb 10-15 perc alatt aranybarnára pirulnak.
A megpörkölődött mákszemek különleges ízt kölcsönöznek sós péksütinknek.
Nekem némelyik részeges lett és felborult. Nagyon könnyed,leveles szerkezetű, finom sós pogi,
. . . csak az a baj, hogy pillanatok alatt, azon melegében elfogyott!







Tipp . . .

Ha nagy a család, dupla adaggal indítsatok,hogy mindenkinek jusson :) :) :)













Megjegyzés küldése