2013-10-25






Mazsolás csomócskák . . .






Nagy rajongója vagyok a kelt tésztáknak. A kevesebb néha több elvén hoztam ezt az egyszerű péksüteményt. Viszonylag gyors reggeli finomság, uzsonna, vacsora ... vagy aminek szeretnétek!
Egyszerű elkészíteni és az illatfelhő sem utolsó szempont ami beteríti az egész konyhát sülés közben :)
Egy bögre forró kakaóval társítva...hm... Gyerkőceim finom házi baracklakvárt is kanalaztak mellé , élni tudni kell alapon :)









Hozzávalók . . . 16 db-hoz


500 g liszt
2 tk porcukor
0,5 tk só
1 kk fahéj
10 dkg mazsola
6 dkg vaj
2 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej

kenéshez a tetejére 1 tojás (opcionális)








Elkészítés . . . 


Egy nagy tálba lisztet szitálunk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzá adjuk a fahéjat, cukrot, mazsolát és a sót. Egy lábasba tejet langyosítunk,addig amíg a vaj el nem olvad(ne legyen forró, ha az lenne várj amíg langyos lesz. A túl forró folyadék megöli az élesztő gombákat és nem fog megkelni a tésztád!)
A vajas- tejet hozzá öntjük a lisztes keverékhez és alaposan kidolgozzuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Letakarva meleg helyen 20 percet pihentetjük  Majd finoman átgyúrjuk, így távoznak a felesleges légbuborékok. 16 egyenlő részre vágjuk. 20 cm-es rudakat sodrunk és egy laza csomót kötünk rájuk.






 Csomócskákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Újabb 15 percet pihentetjük őket.
Felvert tojással(vagy vízzel) lekenjük és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra téve hűtjük, és porcukorral hintjük.
Finom omlós marad másnapra is,
így akár az uzsonna zacskóba is rejthetünk néhányat a gyerkőcöknek :) 
Csomózzatok ti is !!!


















Megjegyzés küldése