2013-10-02






Szőlős - joghurt torta . . .






Ez a tejtermék alapú idény gyümölcsös torta, nem a klasszikus zselés állagú torta.Inkább habos mint tömött szerkezetű szeletelve mégis szépen tarja a formáját. 
Finom pikánsan savanykás és egyben édes is . . .







Hozzávalók . . .



24 cm-es kapcsos torta formához


Tésztához . . .

5 púpozott ek liszt
3 ek cukor
csipet só
3 db közepes tojás
2 ek olaj
1 ek 10 %-os ecet
0,5 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor



Krémhez . . . 


3 dl sűrű görög joghurt ( vagy tejföl)
2 dl habtejszín (cukrozatlan)
2 ek porcukor
1 tasak Dr Oetker instant zselatin fix
0,5 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
30 dkg piros és fehér szőlő vegyesen (mosva, lecsepegtetve, szemezve)



Díszítéshez . . .


pár szőlőszem kristálycukorban  hempergetve, szárítva






Elkészítés . . .



Tortaforma alját sütőpapírral béleljük. Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztához hozzávalóit egy tálban pár perc alatt simára keverjük kézi robotgéppel.
Tortaformában elsimítva 10-12 perc alatt  készre sütjük (tűpróbát végezni nem árt :)
Torta karimát rajta hagyva a tésztát lehűtjük.Szőlő fürtöket megmossuk, leszemezzük és pár darabot kristálycukorban hempergetünk, ami szépen rátapadt a nedves felszínükre. Szalvétára téve szárítjuk.







Amíg a gyors tortalapunk hűl elkészül a krém is. Tejszínt kemény habbá verjük. Joghurtban (tejfölben) elkeverjük a kétféle cukrot, amíg teljesen elolvad. Az instant zselatin fixet, majd a fél citrom reszelt héját, és a felvert tejszínnel és a -megmosott -lecsepegtetett -leszemezett szőlővel, óvatosan összeforgatjuk.
A krémet egyenletesen eloszlatjuk a tortalapon és a kandírozott szőlőszemekkel díszítve hűtőbe tesszük. Legalább 3-4 órára hűtés után óvatosan levesszük a torta karimáját és szeletelve fogyasztjuk.
Jó étvágyat!











Nincsenek megjegyzések: