2013-11-28






Egyszerű Almás pite ...






Töretlen sikernek örvendő sütemény nálunk, joggal hiszen annyira finom... variációk sorát próbáltam már ki,de mégis ez az egyszerű változat a nyerő! Dió nélkül, jó sok almával...Csak azt nem értem hogyan tudják néhány óra leforgása alatt az egészet befalni az itthoni kis konyha koboldok?! :)




Hozzávalók ...
(24 X 30 cm tepsi méret)

tésztához...

40 dkg finom fehér liszt
20 dkg darás liszt
30 dkg zsír vagy margarin
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
0,5 cs sütőpor
2-3 ek tejföl(amennyit felvesz a tészta)

töltelékhez...

1-1,5 kg savanykás alma
fahéj, cukor, citromlé
2 maréknyi pirított zsemlemorzsa






Elkészítés ...

A tészta hozzávalóiból és pár kanálnyi tejfölből könnyen gyúrható közepesen kemény tésztát gyúrunk.Két cipóra vágva tegyük hűvösre pihenni.
Majd az almákat mossuk-hámozzuk-nagy lyukú reszelőn lereszeljük és citromlével kissé meglocsoljuk. 
az egyik tésztát enyhén lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk és a zsírozott-lisztezett előkészített sütő tepsibe helyezzük. '-2 maréknyi zsemlemorzsával meghintjük és a reszelt almát sok levétől kicsavarva a tésztára halmozzuk, elegyengetjük. Ízlés szerint fahéjjal és cukorral hintjük, majd a kinyújtott másik tésztával fedjük. Több helyen villával szurkáljuk, hogy az almából elpárolgó gőz távozni tudjon :) A tésztát lekenhetjük felvert tojással(opcionális)majd az előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.Sütés után várjunk egy keveset a szeleteléssel, célszerű langyosan vagy teljesen kihűlt állapotában megtennünk ezt :) Aki kedveli tálalásnál fahéjas porcukorral hintheti az amúgy is pompásan illatozó süteményt. Szerintem másnap (lenne) a legfinomabb,de ezt még sajna nem tapasztalatból állítom! :)










Nincsenek megjegyzések: