2013-11-14






Kel tekercsek . . . 






Hozzávalók . . .

16 db nagy kel levél

töltelék...

50 dkg darált pulyka hús
0,5 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
1 ek vaj
2 dl rizs
3 dl húsleves alaplé (vagy a kel főzőleve)
1 tk őrölt kömény
1 kk frissen reszelt szerecsen dió
* 1 kk őrölt fehér bors
paradicsom, paprika

1 egész tojás

tetejére...
3 dl tejföl
1 ek ketchup
csipet só
1 gömböc mozzarella sajt
(bármilyen, ízlésünknek megfelelő sajt)





Elkészítés . . . 

Lobogó forró sós vízben pár perc alatt megpároljuk a kel leveleket és szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük. Főző levét félre teszem...
Egy lábasban olívaolajat és vajat hevítünk, ezen üvegesre pirítjuk a kétféle hagymát, a köménnyel együtt. Hagymás alapra morzsoljuk a darált húst, amit fehéredésig elő főzünk. A rizst hozzá mérjük és ízlésünk szerint fűszerezzük,paradicsomot adhatunk hozzá, majd 3 dl alaplével felöntjük. Fedő alatt puhára pároljuk és ha szükséges pótoljuk az alaplét ( ne legyen túl "szaftos",mert kifolyik a töltelék a levelekből!)Amikor félig megpuhultak a rizsszemek, edényt levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk még pihenni kicsit, majd az egész töltelékhez egy tojást keverünk.






Sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagyobb sütőtálat meghintünk egy maréknyi zsemlemorzsával.
Kel levelekbe tölteléket teszünk és szép sorban feltekerve , egymás mellé helyezzük az sütő edényünkben. A kikavart tejföllel locsoljuk és sajttal szójuk. A meleg sütőbe tolva aranybarnára sütjük ... Főételként, de akár meleg előételként is megállja a helyét. Azon melegében tálalható, de másnap hidegen is nagyon finom :)
Jó étvágyat!









Kel érdekesség...ha érdekel :)


"Javasolt több kelkáposztát ennie annak, aki kalcium hiánnyal küzd. De a kalcium mellett sok A-vitamint is található benne. Két típusát ismerjük: az egyiknek zöld levele van, a másik levele pedig kékesszürke . A kelkáposzta vitamin-és ásványi anyag tartalmát leveleinek zöld színe határozza meg
Az év egészében beszerezhető ez az értékes zöldség. Ásványi anyag tartalma nagyon magas; markáns íze valamint sötét levelei miatt étvágygerjesztő ételeket lehet belőle főzni. 
Kiváló csonterősítő, a szervezet remekül tudja hasznosítani a magnéziumot és a kalciumot együttesen.Vérnyomás szabályozó hatása van a benne megtalálható kálciumnak és káliumnak együtt, valamint remekül hat a szabályos szívverésre, a szívműködésre.
 Másodsorban kitünően hasznosítható a rákos megbetegedések kialakulása ellen, mivel nagy mennyiségben találunk benne béta-karotint. Ez nagy mértékben elősegíti a szervezet és az immunrendszer jó működését. A káposztában található A-vitamin ajánlani szokták gyulladásos megbetegedésekre, és az E-vitamin tartalma ezt még jobban elősegíti. Az idegrendszerre és az emésztésre jótékony hatással van a B-vitamin tartalma, viszont ha a B-vitaminhoz még csatlakozik 1-2 ásványi anyag (pl mangán és magnézium), akkor többszöri fogyasztása után sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzünk magunkat." (forrás:http://lugositas.202.hu/kelkaposzta)




* Nemrégiben fedeztem fel egy nagyon ízletes pikáns Színes bors fűszerkeveréket a Penny üzletlánc polcain. Gondoljátok próbáljátok ki! Praktikus őrlőfejjel van ellátva így abszolút friss az illat-íz-szín kombináció :)))

Ő az... :)












Megjegyzés küldése