2013-11-14




Kukorica lisztes Bagett






Egy angol honlapon találtam rá ennek a receptnek az eredetiére, amit kicsit megvariálva a mi szájízünkre alakítottam. Bátran ajánlom az elkészítését, mert ízletes , könnyed és mégis nagyon kiadós. Reggelire, vacsira és akár az uzsonna dobozba való finom pékárú :)))



Hozzávalók . . .
2 db 30 cm-es bagetthez


25 dkg fehér liszt
5 dkg kukorica liszt
1 tk tengeri só
2 dl víz
1 tk méz
2 dkg élesztő
2 ek olíva olaj

formázáshoz ...
 2 ek kukorica dara





Kivitelezés . . .

A kétféle lisztet és sót össze keverjük, félre tesszük.
Egy lábasban vizet melegítünk amiben megolvasztjuk a mézet, bele morzsoljuk az élesztőt. Amikor az élesztő gombák dolgozni kezdenek hozzá öntöm a lisztes keverékhez az olajjal együtt  Lágy tésztát kapunk, amit 2 cipóra osztunk és kb 30 percnyi kelesztés után formáljuk. 




Gyúró táblánkat meghintjük kukorica darával, amin a tésztát 
2 db rúddá sodorjuk. Kezünk élével középen egy sávot, kis mélyedést nyomunk a bagettbe. Újbóli, kb 15 perces pihentetés következik a sütőpapírral bélelt tepsiben csücsülve. Amikor már dagik lettek, egy éles késsel rézsútos metszéseket ejtünk 
a felszínükön, majd előmelegített sütőben 200 fokon
10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. 
A sütőtér aljába helyezzünk el egy vízzel töltött edényt, hogy elősegítsük pékárunk finomsági indexének javulását ;)
Sütés után rácsra téve hagyjuk hűlni.
Illatuk az egész lakást belengi, kívül ropogós kéreg keletkezik, amit a megpirult kukorica dara koronáz meg :) belül pedig omlós és könnyed ... 
Jó étvágyat!














Megjegyzés küldése