2013-11-27







Mézes Keksz ...






Télapó várónak szánt finomság keresgélésbe lendültem, mikor is Hekvanc blogján a mézes keksz recepten felül, egy játékra is bukkantam ... No most akkor kössük össze a kellemest a hasznossal és játszva készítsük a próba sütiket :) Régóta keresek egy "ízemléket", ami sajna nem ez a finomság... de feltétlen ajánlom kipróbálásra mert érdemes! 
Indulhat a nagy Télapó keksz teszt ?





Hozzávalók ...
kb 50 db-hoz

25 dkg finomliszt
10 dkg kukorica liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
7 dkg barna cukor
10 dkg méz
20 dkg vaj
1 egész tojás+ 1 db sárgája
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 kk őrölt szegfűszeg





Elkészítés ...

Egy tálba összemérjük és elkeverjük a háromféle lisztet-sót- őrölt szegfűszeget, és félre tesszük. Vajat-mézet-barna cukrot habosra keverjük, hozzá adjuk a tojásokat majd a lisztes keveréket.Reszelt citrom héjával ízesítjük és kezünkkel alaposan kidolgozzuk. Fél órányi pihenő után 3-4 mm vastagságú tésztát nyújtunk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle(6 centi nagyságú formákat használtam)...Előmelegített sütőben, sütőpapíros lemezre sorakoztatva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk a méz miatt hamar megéghetnek a kekszek és túlságosan kiszárítva sem az igazi ;)
Rácsra téve hűtjük és jól záródó dobozba pakolva sokáig tárolhatjuk...(már akinél elér a dobozig :)Volt a hűtőben elfekvő porcukros tojás fehérje ebből használtam picit díszíteni, de ez csak opcionális művelet!
Gyerkőceim habos kakaót kortyolva hozzá ritkították a keksz állományt!
Nagyon finom omlós az állaguk...na persze az "előjátékról" is érdemes pár szót ejteni...mégpedig a sütéskor keletkező mézes illatfelhő! Hmmm Már ezért is megéri! Köszönjük a receptet Hekvanc!!!













Nincsenek megjegyzések: