2013-12-06




Málnás Charlotte-torta ...




--- "Játék az élet" --- 
Újabb "kihívás"  Szofika a -konyhaban Blog háziasszonyánál-Juditnál...
Régen készült már Charlott -torta minálunk, így nagyon megörültem a recept ötletnek...és véletlenül pont ma bontottam fel egy üveg málna dzsemet ... a "jel " megvolt, most már csak sütni kellett :)








Hozzávalók ...

tésztához...

5 db tojás
100 g liszt
100 g porcukor
málnalekvár - ízlés szerinti mennyiségben :)

+ 2 db tojás - 2 ek liszt 
ha "feneket" is kerítenél a tortának :)




joghurt krémhez... 

2 dl habtejszín
(nálam Meggle Cukrászhab)
5 dl natúr görög joghurt
(vagy 12 %-os tejföl)
100-120 g porcukor
fél citrom reszelt héja
6 lap zselatin
(vagy 2 cs zselatin fixet(oetker)
20 dkg málna(fagyasztott is jó)




Elkészítés ...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
5 egész tojást a porcukorral fehéredésig verjük kézi mixerrel majd apránként adagolva hozzá a lisztet O alakban óvatosan beleforgatjuk azt!
Sütőpapíros lemezre kenjük, lehetőleg egyenletesen majd a forró sütőben 12-15 perc alatt világos "zsemle" színűre sütjük:)
Amíg sül , elkészítjük a krémet... Zselatint előkészítjük a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint. Natúr joghurtban/tejfölben elkeverjük a porcukrot és a reszelt citrom héjat, félre tesszük. Tejszínből habot verünk és óvatos mozdulatokkal bele forgatjuk az édes joghurtot, majd a langyosra hűtött zselatint is-hűtőbe tesszük.
Egy gömbölyű aljú edényt kibélelünk folpack fóliával(nálam egy nagyobb tésztaszűrő volt az alap:)
A kisült piskótát még melegen, papírostól feltekerjük, kihűtjük, majd a sütőpapírt eltávolítva megkenjük lekvárral és újból feltekerjük---Ujjnyi vastag szeleteket vágva kibéleljük az előkészített formánkat a málnás-piskóta csigákkal és a joghurtos töltelék egy részét közepére halmozzuk, megszórjuk a pirosló málna szemek felével, majd újból krém -> málna és végezetül krém kerül a tetejére(ami majd az alja lészen...)





Így kissé pucérnak gondoltam a tortácska popsiját, ezért 2 tojásból és lisztből vékony piskótát sütve, "feneket" kerítettem a leendő torta alapjának. Lapos kistányér és egy üveg lekvárt használva súlynak, pár órát hűtőben csücsülve várta a szeletelést.
 Dermesztés után, egy laza mozdulattal torta tálra felfordítva, biztonsággal szelhető, csigázóan színes tortát  kaptunk:) 
Köszi az emlékeztetőt Judit-, újabb fini recepttel gazdagodtunk :)










Megjegyzés küldése