2013-12-21





Pasticciotto...








Citromos sütemény, ami egy tradicionális Olasz édesség. Az első recept 1745 -ben Galatina kisvárosában született,ahol még mindig ugyan így készítik ezt a nagy hagyományoknak örvendő, eredetileg ovális formában sütött süteményt. Olyan szimbólum ez Olaszországban, mint a Franciáknál a croissant. Cukrászdákban, bárokban éttermekben... az étlapokon mindenhol megtalálható! - Joggal :)))
forrás: http://foodloversodyssey.typepad.com/my_weblog/2012/05/pasticciotto-from-puglia.html










Nagy fiam Beni készítette ezeket a finomságos 
sütiket egy iskolai rendezvényre ... 
ez alkalommal csak a fotós szerepe jutott nekem
de igazából nem bántam, sőőőt :)
Nagyon büszke vagyok rá! 









Hozzávalók ...
36 db kosárka formához
(eredetileg ovális alakú formákban sütik,
nekünk ilyen sajna nincs, 
így maradt a kosárka forma :)


Omlós tészta (Pasta frolla)

50 dkg liszt
25 dkg margarin/zsír(szobahő)
25 dkg kristály cukor
5 tojás sárgája
1 tk sütőpor
csipet só

Citromos krém( Pasta Cream)

7,5 dl tej
2 citrom reszelt héja
8 tojás sárgája
16 dkg cukor
5 dkg kukorica keményítő
2,5 dkg liszt

-Formák kenéséhez olvasztott vaj ...








Elkészítése ...



Tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk 
és becsomagolva hűtőbe tesszük.
Krémhez a tejet, benne a citrom héjával felforraljuk 
és a lángot elzárva lefedve pár percig pihentetjük. 
Cukrot a tojások sárgájával kikeverjük és 
a liszttel elkevert keményítőt hozzá adagoljuk,
 majd csomómentesre keverjük és újból bekapcsoljuk 
a lángot a tej alatt, tojásos masszát bele csorgatva 
sűrű illatos krémet főzünk. Frissen tartó fóliával
 letakarva közvetlen a felületét kihűtjük a krémet.
Sütőt előmelegítjük 190 fokra, formákat ecset 
segítségével olvasztott vajjal kikenjük ...
Tésztát 2 részre vágjuk. Az egyik fél tésztából
 3-4mm vastag diónyi mennyiségeket nyomkodunk a
formákba, úgy, hogy egészen a pereméig felérjen. 
Közepükbe kávéskanálnyi mennyiségű krémet halmozunk.
 Enyhén lisztezett felületen a tészta másik felét
 kinyújtjuk és a formánk felső peremének megfelelő 
átmérőjű köröket szúrunk ki, ezzel fedjük a 
töltött kosárkák tetejét és tenyerünkkel enyhén 
rányomunk a peremnél, hogy tökéletesen szigetelve 
legyen a töltelék. Minden süteménnyel így 
járunk el ... a tészta eléggé ragacsos,
 de a lehető legkevesebb lisztet használjunk,
mert megváltozik a tésztánk porhanyós-omlós állaga! :(







Nem tartozik az "olcsó sütemény" kategóriába
 a sok tojás miatt, de higgyétek el megéri a munkálkodást!!
(tojás fehérjék most jól jönnek habcsók készítésekor
 - vagy irány a fagyasztó szekrény egy jó kis Pavlovához ;)
A töltelékkel pedig érdemes új variánsokat kipróbálni ... csokoládés változata is nagyon népszerű :)
Kötényt felkötni! Süssetek finomakat!






Megjegyzés küldése