2014-01-07







 "Párán főtt"
( Gőzgombóc)











"Párán főtt", ahogy
Dédanyáink nevezték ezt a finomságot, amelyet 
gyerekeim is nagy szeretettel fogadtak.
 Tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, amit a 
forró pára fölött "főzünk" meg.
 Német ajkúak konyhájában Dampfnudel néven ismerik. 
Készülhet édesen vagy sósan, töltelékkel vagy anélkül ...  fantáziánkra van bízva :) 
Nálunk édesen készült, házi barack lekvárral töltve, 
mákkal illetve dióval hintve.
Mindenképp legalább egyszer kipróbálós recept!
 Aki fánkot készített már annak ezek a gombócok ,
 már csak könnyített pályát jelentenek:) Kiadós leves 
után, első rangú étel, de desszertnek sem utolsó ;) 

















Hozzávalók ...
12 db-hoz

50 dkg liszt
5 dkg vaj(puha)
2 db tojás
csipet só
1 tk cukor
2 dkg friss élesztő
1 dl tej


kenéshez...

olvasztott vaj


szóráshoz...

őrölt mák/dió
cukor











Elkészítés ...



Langyos tejbe elkeverjük a cukrot, friss élesztőt,
 kovászt készítünk. 
Puha vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk és hozzá 
adjuk a megérlelt kovászt. Jól gyúrható lágy tésztát
 kell kapjunk(nem folyós!!!)Fánk tésztához hasonlítanám
az állagát. Túlságosan keménynek gondolnánk,langyos tejjel lágyíthatunk rajta.
 Az alaposan kidolgozott tésztát nejlonnal letakarva,
meleg helyen, duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát
és 12 négyzet alakra vágjuk. Ízlésünknek megfelelően 
lekvárral, vagy csokoládéval, aszalt gyümölccsel,
 marcipánnal... töltjük. A tészta sarkait jól összecsípve, 
egyesével gombócokat formálunk belőlük. Ügyeljünk rá,
hogy a lekvár(töltelék) útját teljesen lezárjuk :)
Akinek van pároló edénye, abban készítheti, vagy
 pároló betétre csücsültetheti a gömböcöket.
Első kanyarban az edényre rögzített sűrű szövésű anyagon 
pároltam a tésztákat, de azok fotózásra vállalhatatlanul
össze nőttek és a gömb alaktól is igencsak távol álltak :)
Így a következő 6 gombócnál változtattam a technikán... 
nagy edényemet pont elfedte a fröccsenésgátló szűrő,
 erre rakosgattam kissé távolabb egymástól a tészta 
gombócokat.










 Nagy fém keverő tálat borítottam rájuk(felfogva a 
kiáramló gőzt)
és 15-20 perc párolódás után, óvatosan leszedegettem 
az idő közben  duplájára hízott, lekvártól áttetsző puha 
gombócokat. Vigyázzunk, idő előtt ne emeljük le a pároló
 fedelét, mert azon nyomban össze esik a tészta ... 
Még melegen olvasztott vajjal megkenjük felületüket és
bőségesen megszórjuk darált cukros mákkal, avagy dióval. 



Tipp ...


Vigyázzunk,hogy gőzöléskor a gombócok ne érjenek 
bele a vízbe !
Kedvünk szerint vanília sodót is készíthetünk, 
vagy csokoládé öntetet is jól illene hozzá ...
Azon melegében fogyasztva a legfinomabb, ám későbbiekben, 
mikróban felmelegítve is újból finom puha lesz :)
Kötényeket felkötni, alkotásra fel !!!




































Megjegyzés küldése