2014-01-25






Vaníliás-fahéjas "Majomkenyér" ...








Már régóta lapul a "kipróbálandó" képes mappákban ez a kelt tésztás finomság(átalakítva, felturbózva ízlésünkhöz) Nem igazán szoktam recept összetevőket elmenteni,inkább az improvizálás izgalmát keresem, szinte minden ételben:) Sok-sok csodás fotót nézegetek, amiből merítem az alap ötleteket... Természetesen, minden tiszteletem a séfeknek, szakácsoknak, cukrászoknak - hiszen az ő szintjük már művészet!
  Egyszerűen csak élvezem az adott alapanyagok étellé válásának minden folyamatát(mint egyszerű, hétköznapi háziasszony :)
Ami óriási örömet okoz, az az üres tányérok sokasága, egy elégedett -őszinte mosoly kíséretében nyugtázva! 













 Hozzávalók ...
1 kuglóf formához

tészta...

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 dl tej(langyos)
1 db tojás
3 ek cukor
5 dkg margarin
csipet só

töltelék...

1 cs vanília pudingpor
2,5 dl tej
1 kk vanília esszencia
1 ek cukor
2 dkg vaj

máz...

15 dkg olvasztott vaj
10 dkg barna/fehér kristálycukor
2 tk őrölt fahéj

+ kevés vaj a forma kikenéshez
 1 ek barna/v.fehér kristálycukor
pár szem dió/mogyoró(opcionális)







Elkészítés ...


Egy nagy tálba lisztet szitálunk, közepébe kis mélyedést vájunk, amibe a cukrot szórjuk. Élesztőt bele morzsoljuk, majd 1 dl langyos tejjel leöntve, meleg helyen, pár perc alatt "futásnak" indul a kovászunk... 
A maradék tejben elkeverjük a tojást és a sót, majd az egész tészta masszát, olvasztott vajjal együtt simára dolgozzuk. Meleg helyen nejlonnal letakarva a tálat, duplájára kelesztjük.
 Eközben elkészítjük a vanília pudingot, amiben főzés után elkeverjük a vajat, és langyosra hűtjük.
Kuglóf formát enyhén kivajazzuk és barna  vagy fehér kristályos szerkezetű cukorral hintünk- ez fogja adni a fényes és finom karamell burkolatot. Dió vagy mogyoró szemeket rakosgatunk az aljára.
 A duplájára kelt tésztából kidolgozzuk a felesleges gázokat és 4 cipóra vágjuk, majd egyenként további 12-12 darabra.
Tészta darabkákat darabonként tenyerünkben kissé ellapítjuk és mokkás kanálnyi  pudinggal töltjük, ezután "vissza csomagoljuk" mindet. A töltött kis batyukat olvasztott vaj+cukor+fahéj keverékbe mártjuk és immáron kisebb káoszt kreálva a konyha pulton, kuglóf formában egymásra rendezgetjük ... kb 15-20 percnyi langymelegben eltöltött szieszta után, 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt  aranybarnára sütjük.







Formát tálra borítjuk és csodáljuk a fahéj illatú, aranyló karamellel borított tészta halom csillogó látványát. Naaa és a kuglófunk tetejére került dió szemekről ne is beszéljek...Isteni!







Vigyázat!Égés veszély! Az olvadt cukor szintén 180 fokra hevül!
Kezdetben mindent a szemnek,semmit a kéznek elv megszívlelendő!
Az abbahagyhatatlan kategóriába sorolnám :)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel!

Ui: A vanília tölteléket bármi más nektek tetsző formációra cserélhetitek. Mogyoró- vagy csokikrém is nagyon jól állna neki -pisztácia/mogyoró grillázzsal :)
És legközelebb, diót/mogyorót/pisztáciát nem csak a forma tetejére, hanem a tészta kupac széleibe is tenni fogok!


































Megjegyzés küldése