2014-02-05

Csokoládés márvány kenyér







Csokoládés márvány "kenyér"... 













Klasszikus márványos teasüti fényes csoki mázzal leöntve. Hétköznapokat megédesítő kakaó-vanília örvénnyel a belsejében...
Beszélgetős-kávézós délutánokról nem hiányozhat, pláne hogy nagyon egyszerű elkészíteni ;)







Hozzávalók...
(24 cm-s gyümölcskenyér formához)

23 dkg vaj/margarin
23 dkg porcukor
4 db tojás
28 dkg liszt
0,5 tk vanília esszencia
1 tk sütőpor
2 csapott ek holland kakaópor
2 ek tej
csipet só

csokoládé bevonat(ganache)

1,5 dl tejszín
15 dkg jó minőségű csokoládé 









Elkészítés...

Formát kivajazzuk és enyhén lisztezzük, sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Vajat és porcukrot krémesre keverjük, majd a tojásokat és vaníliát hozzá adva tovább keverjük kézi mixerrel. A száraz alapanyagokat össze szitáljuk (kakaópor kivételével!) és apránként a vajas masszához forgatjuk, amíg csomómentes nem lesz :)
Kevéske langyos tejjel lágyítsunk a tészta állagán ha szükséges(liszt minőség változó) A massza kb. felét egy másik tálkába szedjük, amit 1 ek forró víz + kakaópor keverékével színezünk meg! 
A kétféle masszát felváltva, vagy fele - fele arányban ... kedvünk szerint rétegezve a formába kanalazzuk. Előmelegített forró sütőben 50-60 percig sütjük (tűpróba!) A megsült süteményt formában hagyva "fejre állítjuk" és így hagyjuk langyosra hűlni. Formából kivéve rácson hűtjük ki teljesen :) Kis edényben a tejszínt felforraljuk és tűzről levéve bele tördeljük a csokoládét. Addig keverjük amíg elolvadnak a csoki kockák és szép sima, fényes mázat nem kapunk. Ezzel leöntjük  márványos kenyérkénket és dermedésig hűvös helyen tároljuk. Díszítésként csokoládé reszeléket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöt, csokis mazsolát is használhatunk... Recés élű késsel gyönyörűen szelhető, nem túl édes, tömör-testes uzsonna sütemény. 
Gyerkőceim barack lekvárt kanalaztak mellé,
 "így az igazi" kijelentéssel :)
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
































Nincsenek megjegyzések: