2014-04-01





Arany Chiffon torta ...















 Süss-Alkoss-Díszíts játék, immáron 23. fordulójához ért! 
Nagyon szeretem az ilyen "virtuális blogger találkákat",
 mert a sok-sok finom recepten és képen felül, egy picinykét betekinthetünk egymás fantáziadús ötleteibe :)
Ezúttal Niki a Be Sweet blog házi asszonya vezényli az ötletparádét!
  "Kókusz Pókusz" (varázslatos)elnevezéssel várja a finomságok sorát...
 Chiffon, azaz tojásfehérje habjával burkolt
 kókuszos tortát hozok a virtuális asztalkára.








Hozzávalók...
(22 cm-es tortakarikához)


tészta ...

320 g liszt(átszitálva)
180 g kristály cukor
2 tk sütőpor
csipet só
125 ml olaj
1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
6 db tojás
(Házi, tanyasi tojást használtam!
A méretet kérlek így kalkuláld!
Boltiból inkább legye 7 db)
180 ml víz



"cukormáz" ...

2 tojás fehérje
300 g kristály cukor
1 csapott tk étkezési keményítő
80 ml víz
csipet só
1 tk vanília kivonat
4-5 csepp sárga ételfesték
(opcionális)



"panír" ...

150 g kókusz reszelék
(sütőben aranybarnára pirítva)






Elkészítés...

Előmelegített 180 fokos sütőben, sütésálló papírral borított tepsiben, 12-15 perc alatt, aranybarnára pirítjuk a kókusz reszeléket. Nem árt többször ránézni és átkeverni a kókuszt, nehogy megégjen! Félre tesszük hűlni, ez lesz a torta panírunk :D

A sütőt hagyjuk bekapcsolva! 22 cm-es tortakarika alját
 sütésálló papírral béleljük és oldalát enyhén kivajazzuk.
Lisztet a sütőporral és sóval együtt átszitáljuk, 
félre tesszük. Tojásokat szétválasztjuk. 
Fehérjéből a cukor 3/4 részével félkemény habot verünk. 
Sárgájához a megmaradt cukorral, citrom héjával és vaníliával 
habos masszát keverünk. Vizet és olajat hozzá csorgatjuk,
 majd a lisztes keverékkel dúsítjuk, kézi mixer segítségével alaposan össze dolgozzuk. Majd a felvert tojás fehérjét egybe telepítjük a sárga masszával. 
Óvatos O alakú mozdulatokkal "forgatjuk" bele a cukros fehérjét, hogy levegős és lágy maradjon a tészta!
 Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt 
készre sütjük, amit tűpróbával ellenőrzünk! 
Lisztezett felületre borítjuk a tortalap felszínére,
 így hagyjuk pihenni, amíg langyosra nem hűl. Majd a tortakarikát leemelve, rácsra téve teljesen lehűtjük.

Cukormázhoz...vízgőz felett, a vanília kivételével, fényes sűrű habot verünk. Először alacsony fokozaton, majd magas fokozaton
(kb 8 perc) Vigyázzunk nehogy túlfőzzük, mert akkor 
nem tudunk vele burkolni! Amikor felverődött a habunk, 
levesszük a vízgőzről és hozzá keverjük a vaníliát is.
Ezzel a cukormázzal burkoljuk jó vastagon,
 puha piskóta tortánkat, majd tenyérbe véve
 az aranysárga süteményt, pirított kókusszal 
alaposan megszórjuk/panírozzuk az egész felületet.

Nem tökéletes, de finom tortácska kerekedett belőle, 
ami akár a Húsvéti asztalon is megállná a helyét :D
Kötényeket felkötni! Keverjetek finomságokat!




















Megjegyzés küldése