2014-04-16









Citromkrémes-
diós szívecskék...















Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra
 fakanalat ragadni és finomságokkal 
elárasztani a "webes étert":D

Második nap ... Dió-málna magőrlemény ...





Hozzávalók...
25 db-hoz

tészta...

150 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
350 g búza finomliszt
2,5-3 dl tej
25 g friss élesztő
1 tk barna cukor
80 g olvasztott vaj
2 tojás sárgája
egy csipet só 


citromkrém...

2 tojás
75 g porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
50 g vaj

díszítés...

50 g fehér csokoládé
2 ek tejszín

+ 1 tojás a kenéshez
50 g fehér csokoládé
2 ek tejszín






Elkészítés...

Liszteket össze keverjük egy csipetnyi sóval.
 Tejet meglangyosítjuk, ebből 1 dl-ben feloldjuk 
a cukrot, élesztőt, kevéske lisztet- kovászt készítünk.
Majd a liszthez keverjük az olvasztott vaj és szintén kevéske tejben elkevert tojás sárgákat is. 
Jól kidolgozható, nem ragacsos tésztát kell kapjunk! 
Túl száraznak ítéljük, langyos tejjel lazítsunk rajta. 
Gyúró táblára téve, legalább 5 percig dagasszuk :D 
...meleg helyen(40 fokra állított sütőben),
 letakarva 20 perc alatt kelesztjük.
Eközben elkészítjük a citrom krémet. 
Egy hőálló tálban elkeverjük a hozzávalókat és
 gyöngyöző vízgőz felett, állandóan kevergetve, 
besűrítjük amíg a kanálra nem ragad a krém :D 
Félre téve, langyosra hűtjük.







Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tepsit 
sütésálló papírral borítunk. 
A duplájára kelt, diótól illatozó tésztánkat 
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és formákat szúrunk
 belőle(10 cm-es szívecskét használtam)ügyelve arra,
 hogy páros létszám legyen! :D 







Mindezt addig folytatjuk, amíg a tésztánk tart.
A fele társaságot vékonyan lekenjük tojással, 
közepükbe kanalazunk a citromkrémből és befedjük 
a forma párjával. Süteményes villával körbe nyomkodjuk a széleket, nehogy kiszökjön a töltelék, tetején 
pedig parányi lyukat ejtünk a gőzöknek utat engedve. 
Tojással lekenjük, 10 percet pihentetjük, ezután újból lekenjük és forró sütőbe tolva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor lehűltek a sütemények, vízgőz felett 
olvasztott csokoládé és tejszín keverékkel csíkoztam őket. 








Pihe puha, könnyed sütemények lettek, amiben a dió íz 
nem túlságosan domináns, így teret ad a többi 
hozzávaló érvényesülésének is :D
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D











"A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsír szegényített 
diópogácsájának őrölt formája a dióliszt.
Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza 
a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.
Szintén lehet palacsinta tésztákhoz, lazacos
  halételekhez,joghurtokba,müzlikhez fogyasztani."
(forrás: Batha-Porta)




















Megjegyzés küldése