2014-04-15






Mogyoró"lisztes"-capuccino torta...




 





Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani a "webes étert":D
Első napi lisztelés... Mogyoró magőrlemény ... 
Nálunk "Ő" a tuti befutó, ha rangsorolnom kellene ! 
Pille könnyű tortával, és nagy siker élménnyel könyveltem 
az első "szűzies" magőrlemény nekifutást :D











Egy kis okosság, innen-onnan...Paleolit diéta
(napjainkban trendi étrend irányzat)"lisztjei" 
a hidegen sajtolt magőrlemények, más néven pelletek. 
Alig tartalmaznak szénhidrátot, azt is emészthetetlen
 rostok formájában.15-20% zsírtartalommal bírnak a normál lisztek(búza)5%-al szemben. 
Sok, az egészségre jó hatással bíró tulajdonságuk van!
Érdemes többféle ételt, süteményt, pékárút...
 kipróbálni belőlük :D









Hozzávalók...
22 cm-es torta karikához

piskóta...

6 db tojás
14 dkg mogyoró magőrlemény
16 dkg kristály cukor
1 tk sütőpor
1 tk vanília aroma
csipet só


krém...

5 dl növényi habtejszín
2 ek capuccino por 
2 ek mogyoró likőr(opcionális:)


díszítéshez...

10 dkg darált mogyoró







Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírra,
 5 db,egyenként, 22 cm-es  köröket rajzolunk,
 papírokat elvágva, sütőlemezekre helyezzük . 
Lisztet a sütőporral elkeverjük, félre tesszük.
Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 3/4 cukorral, 
csipet sóval félkemény habbá verjük. Majd a megmaradt 1/4
cukorral a sárgákat is fehéredésig kihabosítjuk.
 A két masszát óvatos, alulról felfelé irányuló forgó mozdulatokkal egybe telepítjük, ezután apránként 
hozzá szórjuk a mogyoró liszt keverékünket, szintén vigyázva, hogy keverés közben a légbuborékokat ne keverjük ki.
 Illatozó, könnyed tészta alapot kapunk, amit 
az előkészített, sütőpapírra rajzolt körökben 
elosztunk, vékony torta lappá kenve mindet. 
Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsülnek.









Kis pihentetés után, egy éles hosszú késsel
 a tészta korongok alá vágunk, vigyázva, mert törhetnek!
 A kissé ragacsos felszín természetes! Nem hiba ! :D 
A lapokat, sütőpapíron megfordítjuk és 
teljes kihűlésig egymásra téve(papírostól) tároljuk.
Tejszínhabot a capuccino porral, félkemény 
habbá verjük, ha szeretnénk itt adjuk hozzá 
a mogyoró likőrt,
majd tovább habosítunk és betöltjük vele a lapokat.
 A torta oldalát és tetejét is vékonyan lekenjük, 
hogy a darált mogyoróval be tudjuk panírozni.
Ízlé szerint díszítjük és legalább 1 órán át hagyjuk 
össze érni az ízeket :D 
Nagyon könnyed és légies tortácska a jutalmunk, 
aminek nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz 
az intenzíven mogyorós piskóta aromája. 
Nagyon egyszerű, de annál látványosabb 
tortánk kerekedik!
Kötényeket felkötni! Kísérletezésre fel :D 








A török mogyoró liszt készítése során a mogyoróból  hagyományos préseléssel kisajtoljuk az olajat és finomra őröljük. Ezzel az eljárással nemcsak a török mogyoró liszt olajtartalmát csökkentjük, hanem az Omega-6 zsírtartalmát is, ezáltal a lisztet biztonsággal használhatjuk sütésre is, mert nem szabadulnak fel sütés közben káros anyagok.Kiváló konyhai alapanyag, édes, mogyoró ízt ad a vele készült ételnek, ha a receptekben szereplő liszt egy részét török mogyoró liszttel helyettesítjük ( akár 1/3-át).
(forrás-Bartha-porta)











Megjegyzés küldése