2014-04-24







Orosz(i) krémtorta...












Eredetileg Oroszi krémtorta a neve, 
ami kitalálójáról lett elnevezve
Két világháború között Budapesten élt
és működtetett híres cukrászdát, Oroszi mester, 
aki lehetséges, hogy Magyarországon elsőként
 töltötte a piskótalapokat főzött krémmel :) 
A tortának semmi köze sincs az Orosz néphez!
Ízig - vérig Magyar találmány :D
Nagyon könnyed és ízletes torta, 
ami a tejszínhab rajongóknak 
elkészítése, szinte kötelező jellegű :D






Hozzávalók...
22 cm-s tortakarikához

piskótalap...

7 db tojás
140 g cukor
170 g liszt
csipet só


angol krémhez...

3 tojás sárgája
80 g cukor
300 ml tej
1 vanília rúd kikapart magja
5 csapott tk zselatin
350 ml felvert tejszín


100 g rumba áztatott mazsola
100 g kandírozott gyümölcs


díszítéshez...

300 ml tejszínhab
100 g pirított mandulaforgács






Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortakarika alját 
és oldalát sütőpapírral béleljük.
Mazsolát rumba áztatjuk. Lisztet átszitáljuk.
Mandulaforgácsot sütőben aranybarnára pirítjuk.






Piskótához a tojásokat szétválasztjuk, fehérjét 2/3 
kristály cukorral és csipet sóval habbá verjük.
(Ne túl keményre! Ne törjön a hab!!!)
Másik tálban a sárgáját- cukor 1/3-val kihabosítjuk,
amíg a cukorkristályok teljesen elolvadnak.
A két masszát óvatosan egybe telepítjük és
 folytonos keverés mellett hozzá adagoljuk a lisztet is.
Piskóta masszát tortakarikába simítjuk, úgy hogy 
habkártyával felhúzzuk a tészta szélét 
a karima oldalához, teret engedve a sütemény közepének emelkedéséhez :D Előmelegített sütőben 20-25 perc
 alatt készre sütjük. Akkor jó amikor az ujjunk nyoma 
enyhe benyomásra visszaugrik :)
A kész piskótát lisztezett alapra borítjuk és 
saját gőzében hagyjuk kihűlni. Kiborítva 3 részre vágjuk.






Angol krémhez ... 
Tojások sárgáját, vanília kikapart belsejét,
 cukrot és zselatint, vízgőz felett folytonos kevergetés 
közben, melegítjük,besűrítjük(85-90°C-ra)
Vigyázzunk! Nem rántotta készül :D
Habos és kissé sűrű állagot kapjunk...
Vízgőzről levéve hozzá keverjük a lecsepegtetett rumos mazsolát és a kandírozott gyümölcsök egy részét.
Langyosra lehűtjük és a felvert tejszín habot 
bele forgatjuk, majd megtöltjük a torta lapokat.









Kívülről is teljesen bevonjuk a krémmel, aminek állaga laza,
 de nem folyós! Hűtőbe téve dermesztjük.
Felvert tejszínhabbal(növényi alapút használtam 
a jobb tartás érdekében) és kevés félretett 
kandírozott gyümölccsel díszítjük. 
Oldalát pirított mandulaforgáccsal "panírozzuk" 
Bátran álljatok neki! Hosszabb volt leírni,
mint elkészíteni ! Kellemes sütögetést!



















Nincsenek megjegyzések: