2014-04-17







Tökmag"lisztes" rolád
-Gouda sajtos krémmel...















Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani 
a "webes étert":D
.
.
.

Harmadik nap ... Tökmag őrlemény ...








Hozzávalók...

tésztához...

6 db tojás
120 g tökmagliszt
1 tk sütőpor
1 tk só
3 ek vaj
2-3 ek víz



krémhez...

350 ml tejszín
3 ek vaj
2 púpozott ek liszt
100 g Gouda sajt(reszelve)
só 
1 mk őrölt fehér bors
1 mk frissen reszelt szerecsendió
1 mk fokhagyma por
1 tk mustár
1 csokor petrezselyem
1 szál sárgarépa(opcionális)
200 g krémmargarin
1 tk sütőpor









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, nagy tepsit,
 sütésálló papírral fedjük, félre tesszük.
 Lisztet sütőporral elkeverjük.
Tojásokat szétválasztjuk, fehérjét csipet sóval habbá verjük, majd a sárgáját vajjal kihabosítjuk. A lisztet a sárga masszához keverjük és 2-3 evőkanálnyi vízzel lazítjuk. A felvert tojásfehérjével óvatosan egybe telepítjük és a sütőpapírozott lemezre simítjuk, mint egy piskóta rolád készítésénél tennénk.
Forró sütőbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, mert töredezni fog a rolád lapunk feltekerésnél!










Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a krém alapját.
 Lábasban a vajon lisztet pirítunk és a tejszínnel 
felöntve, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. 
Reszelt Gouda sajttal(vagy ízlésünknek megfelelővel) 
dúsítjuk. Sóval, őrölt fehér borssal és frissen reszelt 
szerecsen dióval fűszerezzük. Amikor kellően besűrűsödött, 
félre tesszük, lehűtjük. Krémmargarin hozzá adásával 
kihabosítjuk és apróra vágott petrezselymet, 
mustárt és kockákra vágott főtt répát keverünk hozzá, felhasználásig hűtőben tároljuk.
Az időközben kisült tésztánkat lisztezett felületre 
borítjuk és a papírt óvatosan lehúzva róla, szorosan feltekerjük, kihűlésig vissza csomagoljuk .
Szép zöld tésztánkon, egyenletesen elkenjük
 a sajtos krémet -(amiből elcsenünk egy keveset a díszítéshez)- és rövidebb oldalától kezdve, szorosan feltekerjük. 
Ismét papírba csomagoljuk és dermedésig hűtőbe tesszük.
 1-2 órás pihentetés után a félre tett krémet 
nyomózsákba töltjük és kedvünk szerint
 feldíszítjük  roládunkat. 
Kis csinosítás után, a húsvéti ünnepi asztalra is 
jó szívvel ajánlanám elkészítését.
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
















"A zsír szegényített tökmagőrlemény a zsíros tökmagból hagyományos sajtolással, kiváló teljesítményű őrlőgépekkel megőrölt formája.Csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét.Kiemelt élettani szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban gazdagabb tökmagliszt ajánlható „erőkenyerek”, magasabb protein- és nyomelemtartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében.Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végző férfiak, várandós- és szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére is.Zsír szegényített formájából adódóan alkalmazható szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is. 
forrás: Bartha porta"

























Megjegyzés küldése