2014-04-11





Túrós-epres rétes szivarok ...










Gyorsan elkészülő desszertek és sütemények a kedvenceim,
 hiszen annyi mindent bele gondolhatunk egy-egy finomságba,
 és annak elkészítésébe... már csak meg kell valósítani!
 Sokszor van, hogy felhalmozódnak a hűtőben az alap anyagok
 és mentő akcióként villám sütik, ételek születnek...
ez az eper-túró csúcstalálkozó, pont egy ilyen eset volt :D






Hozzávalók...
(6 személyre)

1 csomag réteslap
250 g túró
1 tojás
1 ek búzadara
1/2 citrom reszelt héja
50 g kristály cukor
1/2 tk Bourbon vaníliás cukor
300 g eper 
80 g olvasztott vaj







Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütő edényt 
olvasztott vajjal kikenjük.
Túrót szitán átpasszírozzuk, Bourbon vaníliás cukorral 
és citrom reszelt héjával ízesítjük. Tojás sárgáját 
és búza darát is hozzá keverjük, majd a tojás fehérjét 
a kristály cukorral, csipet só fényes habbá verjük és 
óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
Eper szemeket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és 
pár szem kivételével,amit díszítéshez fogunk 
felhasználni, kis darabokra vágjuk.
Természetesen bármilyen, nekünk tetsző idény gyümölcsöt,
 vagy akár lecsepegtetett befőttet 
is használhatunk a töltelékbe. 








Egy konyharuhát kissé benedvesítünk, erre tesszük a kész
rétes lapokat. Olvasztott vajjal lekenünk egy lapot és a túró töltelék egy részéből megkenjük, úgy, hogy a két szélén üres sávot hagyjunk, hiszen itt fogjuk majd össze a tésztát. Eper darabokkal szórjuk, óvatosan feltekerjük, majd a tűzálló sütőtálba helyezzük. Így járunk el minden egyes rétes lappal egészen addig amíg a túró kitart :D - ebből az adagból nekem 6 db szivar alak sikeredett.
Tészta rudak tetejét olvasztott vajjal kenjük és forró sütőbe
 tolva, ropogósra sütjük. Porcukorral szórjuk, eper szeletekkel díszítjük. Tejszínhabot, vanília fagyit, vanília sodót is kínálhatunk mellé... 
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D





















Megjegyzés küldése