2014-05-07





"Cipócska"...












Szeretek itthon kenyerekkel és különféle pékárúakkal kísérletezni.
Egyrészt tudod mit tettél bele, másrészt
a sütőből kiáradó illatfelhő...na az nagyon 
varázslatos tud lenni! :D






Hozzávalók...


300 g búza finomliszt
150 g teljes kiőrlésű rozs liszt
50 g lenmagliszt
250-300 ml langyos víz
25 g friss élesztő
1 ek méz
30 g lenmag
50 ml olíva olaj







Elkészítés...


Egy tálba kimértem a liszteket, össze kevertem 
a sóval és közepébe mélyedést vájtam. 
Ide morzsoltam bele az élesztőt, 
 mézzel csorgatva és 2 dl langyos vízzel
 felöntve. Amikor a kovász szépen felhabosodott 
alaposan összegyúrtam a tésztát olíva olaj 
és a lenmagocskák társaságában. 
Amennyiben túl "morzsalékos" 
lenne a tészta, langyos vízzel lazíthatunk 
a szerkezetén. Nejlonnal letakarva, 
meleg helyen duplájára kelesztjük.
Majd tálból kivéve, átgyúrjuk - "szellőztetjük"
 leendő kenyerünk tésztáját, 
megformáljuk és enyhén lisztezett sütőedénybe 
tesszük. Újból letakarva pihenőt rendelünk el...
a megkelt cipócskát kevéske rozsliszttel hintjük
 és éles késsel bevagdossuk tetejét. 
Előmelegített, 180 fokos, gőzös sütőben, 
légkeverésen, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Sütőből kivéve rácson hűtjük...
Jó étvágyat hozzá!


















Megjegyzés küldése