2014-07-01







Kefires kevert Kuglóf...
sós karamell öntettel
















Minden családban van egy jól bevált "bögrés"
 recept, ami generációkon keresztül elkísér.
Van hogy az ízében variálunk, van hogy 
teszünk bele friss idény gyümölcsöt,
van hogy csak úgy "magában" egy nagy 
bögre kakaóval fogyasztjuk. Szeretem, 
mert csak össze kavarom és már
 mehet is a sütőbe :D Ezúttal sós karamell 
öntetet kapott, pirított mogyoróval szórva...
szeressétek...vegyétek...vigyétek...








Hozzávalók...
(8 személyre-22 cm-es formához)
Szinte mindent a kefires pohárral 
mérünk ki!


kuglófhoz...


2 pohár kefir
3 pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár olaj
1 tasak sütőpor
1 ek Holland kakaópor
4 db tojás
csipet só


öntethez...

100 g kristálycukor
6 ek tejszín
60 g vaj
csipet só

gorombára tört mogyoró a szóráshoz










Elkészítés...


Formát kivajazzuk,lisztezzük...sütőt
előmelegítjük 180 °C-ra.
Először a "nedves" hozzávalókat keverjük össze,
 majd a kakaópor kivételével a sütőporral 
elkevert lisztet is hozzá adjuk és selymes 
enyhén folyós masszát kapunk. Kb a massza 
felét az előkészített formába öntjük,
a megmaradt részben pedig elkeverjük a kakaóport.
A kakaós tésztát is a formába öntjük
és ujjunkkal kissé össze kavarjuk a két 
színt és forró sütőbe tolva 30-35 perc 
alatt készre sütjük. Sütés után pár percig
még a formában hagyjuk pihenni, majd rácsra
 téve hűtjük.
Karamell öntethez, egy (száraz, tiszta)
edényben kristálycukrot olvasztunk
(karamellt készítünk), majd a már 
borostyán színű cukorhoz óvatosan vajat 
és tejszínt keverünk.Csipet sóval ízesítjük
és selymes állagúra olvasztjuk össze.
Ezzel az öntettel locsoljuk kuglófunkat,
amit még egy kis maréknyi, gorombára tört 
mogyoróval tehetünk ropogósabbá.

Ehhez a sütihez nem kell KonyhaTündérnek lenni ;D
biztosan sikerül!
Másnap sem kell aggódnunk, hogy kiszárad 
a sütemény,mert nagyon szaftos,zamatos 
marad az állaga!
Kötényeket felkötni! 
Jó étvágyat :D





































Nincsenek megjegyzések: