2014-08-22








Krémes-mákos sütemény...











Szomszéd asszonykámmal történt beszélgetésünk
 alkalmával eszembe jutatta az általam olyan
 régen készített meggyes -mákos süteményt...
ezúttal a meggyet, habos-angol krémre cserélve 
avattam fel az unoka hugimtól kapott, 
meglepi virágos tortatálat :D
Kiadós adagról van szó, így a kevés
létszámmal rendelkező családoknak, elegendő lehet 
akár fél adag is...bááááár... Döntsétek el inkább ti!











Hozzávalók...
24 X 34 cm-s tepsihez

tésztához...

250 g mák(400 ml)
400 ml kristály cukor
400 ml tej
csipetnyi só és őrölt fahéj
4 tojás
400 ml liszt
5 ek olaj
1 csomag sütőpor(7 g)



krémhez ...


3 tojás sárgája
80 g cukor
300 ml tej
5 csapott tk zselatin
1 tk vanília esszencia
350 ml habtejszín









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180°C-ra, tepsit sütőpapírral
 béleljük(érdemes a papírt kissé meggyűrkészni előtte,
így mindenhol szépen el tudjuk igazítani a tepsiben :)
A mákot és cukrot ledaráljuk... többi száraz hozzávalóval
elkeverjük, majd következnek a nedves hozzávalókkal
való közös kavarás...tepsibe vele és betoljuk kb    percre
az előmelegített sütőbe.Tűpróbával ellenőrizzük a
tészta állagot! Papírostól kiemeljük és hűtjük...
A krémhez...vízgőz felett össze melegítjük a tojások
 sárgáját, cukrot,vaníliát, zselatin és a tejet.
Vigyázat! Nehogy rántottát készítsünk :D
Állandó kavargatás mellett, legyünk résen!
A tojástól kissé besűrűsödik a krém alapunk,
azaz az "angol krémünk" alapja. Langyosra hütjük
és óvatosan a felvert tejszínhabhoz forgatjuk.
Lehűlt mákos tésztánk széleit levágjuk(félre tesszük!
nem megesszük! :)Habos krémet egyenletesen elsímítjuk
rajta és a (félre tett)tészta szélek morzsájával
 díszítve, pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
Könnyed, kiadós, habos sütike, amiből a meggy most 
nem is hiányzott(annyira)!
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D
















Megjegyzés küldése