2014-09-10







Citromos
Hattyú keksz...












Nemrégen családi hajókázást tartottunk a Kis-Duna
csodás adottságú folyamán. A kicsik segítettek 
papának a kormányzásban, mi meg csak élveztük a 
szép csendes vizet és a naplementét :) Itt 
a Ráckeve-i ágon sok kis szigettel és holt ággal
tarkított a folyó, remek fészkelő és élő helyet
 biztosítanak a vadkacsáknak,szárcsáknak,hattyúknak
 és számtalan vízi állatnak egyaránt.
Több hattyú családot is volt alkalmunk megfigyelni...
ők jutottak eszembe kekszes doboz feltöltésének 
gondolata közben :)








Hozzávalók...
(32 db-hoz)

300 g liszt
80 g vaj
60 g porcukor
1 tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
1 (kisebb)citrom reszelt héja
és leve
szükség esetén...1-2 ek tejföl


tetejére díszítésnek...

2 cs vaníliás cukor
tojás fehérje
pár szem fekete szezámmag









Elkészítés...


A tészta hozzávalóiból, jól formázható 
tésztát gyúrunk. Nálam 1,5 evőkanálnyi tejfölt
felvett a tészta a kellő állag eléréséig :)
Fóliába csomagolva 1 órácska pihenőre tegyük
a frigóba... Enyhén lisztezett gyúrótáblán 
3-4 mm vékonyra nyújtjuk és 8 cm-es pogácsa 
szaggatóval köröket szúrunk ki, majd
 a lentebb található képen kaptok 
"vizuális információt" is a tovább folyamatokról :)










1. Körök kiszúrása
2. Tojás fehérjével lekenni és félbe hajtani
3. Ismét kenés következik, majd cukorba 
mártás
4. Éles késsel bemetszünk és kézzel kicsit
formálunk madarunk fizimiskáján :)
5. pici mélyedést készítünk a szemnek 
aminek egy szezámmaggal hangsúlyt is adhatunk :P
6. Előmelegített 200°C-os sütőben 10-12 perc 
alatt világosra sütjük











Nem állítom,hogy nem volt egy pepecselős folyamat,
de a gyerkőcök vidám pofikája felcsillant 
a keksz láttán...nos...megérte!
A kekszes doboz viszont, újfent üresen maradt :P


















...és néhány esti kép a hajókázásról...















































Megjegyzés küldése