2013-04-24



Mini zserbó korongok . . .








Darált dióból és mogyoróból  el lettünk látva kedves szomszéd asszonyom által. Egyszerű és gyors finomságot kutatva akadtam Piszke receptjére, aminek tökéletes ízvilága, családom minden tagját  levette a lábáról.  A tésztában  nincs tojás ezért  omlósabb állagú. 

Erősen közelít a zserbó-élményhez, mégis más . . . dió- falatnyi boldogság :)



Hozzávalók: 
(40- 45 db-hoz)
         
             
-tésztához:

20 dkg vaj
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 kk. vaníliakivonat
 fél csapott kk. só

-a töltelékhez:

7 dkg darált  dió
 két evőkanál sárgabarack lekvár
 étcsokoládé a tetejére (opcionális)



Elkészítés:



A vajat és a lisztet hidegen elmorzsoltam , majd  hozzáadtam a porcukrot, sót és a vaníliakivonatot   Két rudat sodortam belőle és  hűtőbe raktam. ( minimum 1 órára)
A hűtőből kivéve a rudakat kb. 1 centis szeletekre vágtam és golyóvá formáztam( kb dió nagyságúra)



     



 A tésztát hagyni kell szobahőn felmelegedni , mert különben repedezni fog, amikor a golyók közepét lyukasztjuk.

A golyók közepébe mély lyukat nyomtam egy gömbölyű végű fakanál végével, megtöltöttem a sűrű állagú dió-lekvár keverékkel. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem. Kicsit még puhák a kekszek, de tovább sütni nem kell.Rácsra téve hűtöttem ki.
A csokimáz opcionálisan kerülhet rá. A töltelékben nincs cukor,mert a tésztában van elegendő mennyiség.



      



Nagyon élvezetes ízélmény! Kár kihagyni!











Mogyorós-Csokis Bomba
ronda és finom . . .




Ezennel elérkezett a húsvéti csokik ideje . . .gyerekekkel nagy felszámolást kezdeményeztünk a csokinyulak és tojások  ügyében . . .


Hozzávalók:
24 db- os Mini muffin sütő forma
24 db kapszli

10 nagy evőkanál csokis gabonagolyó
10 nagy evőkanál natúr kukoricapehely
10 dkg darált mogyoró (dió vagy mandula)
30 dkg csokoládé
6 dkg vaj

Elkészítése:

 Egy nagyobb tálkába tördeljük a csokoládét,hozzá adjuk a felkockázott
vajat , és mikróban (fokozatosan, nehogy a csokink megégjen ) megolvasztjuk, simára keverjük.
Belekanalazzuk a pelyheket, összekeverjük, majd az előzőleg  durvára darált török mogyorót is masszánkhoz adjuk (bármilyen csonthéjas megfelel)




Muffin sütőformánkat kibéleljük a kapszlikkal és nemes egyszerűséggel belekanalazzuk a masszát.(Megőriztem a húsvéti csokitojások tálcáját , így megspóroltam egy mosogatást ! )
Akár sütőpapírra halmozva  egy kiskanál segítségével is tökéletes a siker!
Hűtőbe vele . . . 20 perc múlva ropogtathatjuk is gabona bombáinkat . . .
A golyók és pelyhek nem olvadnak meg,így állagát tekintve ropogós marad.
Gyerekeimnél mindig bombasztikus a siker, és az elkészítése is bomba jó móka :) 
Kölyök zsúrra is gyorsan és könnyen kivitelezhető egészséges roppanós desszert.















2013-04-22



Banán chips házilag . . .



 A zöldségesnél vásárolt jóképű banánokból elcsentem 3 db-ot kísérletezni :) Nagyon szeretjük a banán chipset, miért ne próbálnánk  ki itthon is az elkészítését? Mindenféle kemikália mentesen! Lelkes kis kuktáim ismét segítségemre voltak, főleg a banánkarikák szeleteinek gyors éltüntetésében...

Hozzávalók:

3 banán
1 citrom leve

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 100 fokra.
1. Vágd vékony szeletekre a banánt
2. Tedd őket a sütőpapírra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz
3. Kend be a karikákat citromlével és tedd a tepsit a sütőbe
4. Süsd 1-1,5 órán keresztül attól függően, mennyire szeretnéd ropogósra
5. Ha kész, vedd ki és hagy kihűlni a banán chipset






Kandírozott Narancshéj . . .





Türelem , türelem és még egy kis türelem, finom édességet terem ! Nagy kedvencem és gyengém :)
Egyedüli hátulütője abban rejlik, hogy 6 napot vesz igénybe elkészítése . . . de  a végeredmény kárpótolja fáradozásunkat!

A narancsokat éles késsel négy cikkre hámozzuk meg. 
Vágjuk kis kockákra, vagy szúrjuk ki apró formákkal.

Áztassuk vízben 3 napig, naponként cseréljük  ki rajta a vizet.

Majd öntsük le a vizet, mérjük meg a héj súlyát, 

és egy edénybe tegyünk pont annyi dkg cukrot, mint a lemért narancs.
Újból öntsük fel annyi vízzel, ami pont ellepi narancs csíkjainkat.
3 napon keresztül minden nap 10 percig forraljuk 
A vizet már nem kell leönteni róla! Hatodik napon, szép cukros  bevonat képződik a narancshéjakon







.
 Az utolsó forralás után szűrkanál segítségével tegyük  sütőpapírra.
Hagyjuk fél napig szikkadni, néha rázogassuk meg, hogy ne tapadjanak össze.
Szórhatunk  még rá pluszban kristálycukrot is, de ami tuti befutó, az a keserű csokoládéba való mártogatás:)

Majd tegyük jól záródó üvegbe, dobozba és 
hónapokig felhasználható lesz.
Süteményekbe apróra vágva, vagy dekorálására is kiváló! 







2013-04-20





Bazsalikomos paradicsomleves 
gyufatésztával . . .







Gyakori vendég konyhánkban ez az üde savanykás leves...egyszerűen csak azért ,mert szeretjük :)
Édesen és sósan is  . . .

  

Hozzávalók . . . 


  • 1,5 l zöldséges alaplé
  • 90 dkg paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 ág friss bazsalikom
  • 1 ág zellerzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só,bors

Elkészítés . . . 


Az olajat forrósítsd fel, és az apróra vágott vöröshagymát dinszteld meg. Keverd hozzá a zúzott fokhagymát, a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét, a zöldséglevest, és ízesítsd borssal. Tedd bele a zeller zöldet. Forrald össze, majd botmixerrel mixeld össze a levest.Mixelés előtt vedd ki a zellert :)
Főzz bele általad kedvelt leves tésztádból egy maréknyit.
Szórd bele a bazsalikomot, és hagyd lehűlni.

Tipp . . .

Grissinit ropogtatni mellé igazán klassz ötlet...elkészítéséért lapozzatok vissza a blogban :)











Sósak



 Sós Ropi...





Egyszerűen , megunhatatlan és abbahagyhatatlan egyszerre . . . sose kezdj neki  fél adagnak !!!

Hozzávalók . . .

25 dkg liszt
13 dkg vaj
1 dl natúr joghurt
10 dkg finomra reszelt füstölt sajt
só, bors


Tetejére . . .
1 tojás sárgája
szezámmag (opcionális)





Elkészítés . . .




A lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a finomra reszelt sajtot, a joghurtot, sózzuk, borsozzuk .30 percre betesszük pihenni a hűtőbe.4 részre vágjuk a tésztát, sütőpapíron egyenként kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Igyekezzünk téglalap alakúra nyújtani, utána könnyebb lesz vele dolgozni. Déditől örökölt metéltvágó hengeremmel mintegy végigsiklottam a tésztán csíkozás gyanánt, ezután pizzaszeletelővel kb 20 cm-es pálcikákat szabtam. Egyébként jön a vonalzó: ráfektetjük a észtára, s mellette lisztezett éles késsel vagy pizzaszeletelővel vékony csíkokra vágjuk Kicsit szellősebbre igazítjuk a csíkokat, nehogy összesüljenek. Tetejét lekenjük tojással, szezámmaggal hinthetjük és előmelegített 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük 10-12 perc alatt.




Domi és Dorci felváltva osontak a pulthoz, csak a mancsokat  láttam  tapogatózva felnyúlni és  elcsenni a frissen sült ropogós pálcikákat :)
Nagyobbacska  családtagoknak úgy kellet "kimenteni pár szál kóstolót, mert "valahogy elpárolgott "mire a következő adag kisült ...természetesen ártatlan vagyok ! :)))









2013-04-19



Barackos-túrós pite, habsipkával...




Megláttam TücsökBogárnál nagyon guszta , habos Rákóczi túrós lepényét http://tucsokbogar.blogspot.hu/2010/08/rakoczi-turos-lepeny.html és nekiláttam forma bontani . . . 
Aztán valami merőben más született :) Kiadós . . . amolyan "egy szelettől  tele a pocak " típusú süti. Kicsit savanykás a baracktól-, és nem túl édes a habsipka ellenére sem .

Hozzávalók:  (24 cm-es tortaformához)

Tésztához . . . 

15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás sárgája
1 cs vaníliás cukor
1 teáskanál keserű kakaópor
csipet só

Töltelékhez . . . 

40 dkg túró                              1 nagy doboz őszibarack konzerv
10 dkg porcukor                       1 evőkanál méz
1 db tojás sárgája                     1 cs vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
1 db  zsömle belseje

Tetejére- tojáshabhoz . . .

2 db tojás fehérje
0,25 dl víz
12,5 dkg cukor


Elkészítés:
  • tészta hozzávalóit összegyúrom , 30 percet  nejlonba csomagolva hűtőben pihentetem Sütőt előmelegítem 180 °C -ra. Sütőpapíron körberajzoljuk a tortaformát és ehhez a körhöz igazodva kinyújtjuk a tésztánkat  és körbevágjuk és formába helyezzük. Villával jól megszurkáljuk. Félig megsütöm ez, kb 8 -10 perc (nekem villany sütőm van ,alsó-felső sütésen és légkeverésen sütöttem ) Vigyázzunk ne piruljon meg a teteje!




  • amíg tésztánk sül elkészítjük a következő réteget. Ehhez a nagy doboz őszibarack konzervünkből kiveszünk 2-3 db barackot, félretesszük. A többi gyümölcsöt botmixer segítségével pürésítjük. Lábasban, kevéske vízzel simára keverjük a vaníliás pudingport , mézet és a gyümölcs pürét hozzáadva sűrűre főzzük.
  • a túrót villával áttörjük, hozzáadom a porcukrot, tojássárgát, zsömle felkockázott  belsejét,citrom reszelt héját  - alaposan összekeverem, majd a félretett barackokat apró kockákra vágom és a masszába forgatom
  • a félig átsült tésztánkat kivéve, a sütőt 150 °C -ra állítom. Barna tésztánkra halmozzuk a gyümölcsös- pudingos masszánkat, elegyengetjük 




  • majd ezután a túrós réteg következik, elsimítjuk és vissza tesszük sülni kb 15 -20 percre.
  • végül, előkészítjük a legfelső tojáshabos réteget. Ehhez a cukorból és vízből szirupot főzünk. A megmaradt 2 tojás fehérjéből félig kemény habot verünk. A langyosra hűtött szirupot lassan hozzácsorgatva kemény habbá dolgozzuk. A cukorsziruptól tartósabb lesz a fehérjénk.
  • kivesszük félkész piténket, sütőt 130 °C - ra állítjuk vissza. Cukros tojáshabunkkal megkoronázzuk a pite tetejét. Akár habzsákba töltve tetszőlegesen mintázhatjuk . . . vagy egyszerűbb módját választva csak simán ráhalmozzuk  és kiskanál segítségével " tarajos hullámokat" képezünk . . . kinek kénye kedve szerint :)
  • habsipka kb 15-20 perc múlva lett szép. Szárítom, nem pirítom a habot!
  • elkészült piténk lehűtve szépen szelhető  . . .




Senkit ne riasszon el a sok felhalmozott betű látványa ! 
Elkészíteni sokkal egyszerűbb , mint leírni :)







2013-04-18




Variációk - Medvehagymára ...









Medvehagyma invázióóóó van ! Minden évben tavasszal, Orfűn Medvehagyma fesztivál zajlik. Gyermekkori barátnőm olyan mázlista, hogy ott lakik !!! Neki köszönhetem, hogy mi is megkóstolhattuk ezt a zöldhagyma- és fokhagymaíz  keverékére emlékeztető  növénykét! 
Köszi Mini <3 i="">
Hogyan is csempésszem sok-sok mindenbe és tartósítsam mielőtt lejár a szezonja ? Számtalan szebbnél szebb képekkel illusztrált ötlet kering a világhálón, csak győzz választani !
Reggel pirítósra kenve a finom krémes házi "Mascarpone", megszórva gazdagon frissen vágott macihagymával  ... nyamm !!!

Az illatozó omlós pogácsa...a rizottó...a nyáron majd grill husikra halmozható pesto, sorolni sem tudom...


Amit viszont Jó tudni  !!! . . . 


- A medvehagyma vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.
- Csökkenti a vérzsír szintet, a benne található C vitaminnak köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.
- Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.









Egyszerű medvehagyma pesto...







Elkészítése végtelenül egyszerű feladat és sem külön mértékeket sem megadott receptet sem igényel...
Egyszerűen csak végy egy általad kigondolt mennyiségű macihagyma csokrot, mosd meg alaposan, szárogasd le a levélkéket, aprítsd fel késsel, tedd robotgépbe, kicsi tengeri só , hozzá annyi olíva olaj hogy kellemesen krémes masszát kapjál...üvegbe téve - a pesto tetejét még érdemes egy kicsi olajjal lelocsolni, hogy légmentesen zárja ... ugye milyen egyszerű?
Nyáron hús sütögetésnél, milyen klassz lesz elővenni a titkos hozzávalót és gyönyörű zöld masszával borítani a husikat  :)
...vagy egyszerűen kend a pirítósodra...süss vele valamilyen pékárút, töltelékekbe is kiváló.
Gnoccit is készítettem vele, vagy a krémes zöldséges rizottót is nagyon feldobta :)
Fantáziádra bízom!!!



  






                                                  




Sertés lapocka - 
medvehagymás sajtmártásban...
spagettivel







Gyerkőceim csak úgy falták . . . könnyű volt a csel, sajt és tészta mindig jöhet,
 pláne ha husi is van benne :)


Hozzávalók
4 személyre


500g kockára vágott disznó lapocka
20 g kenő, vagy tömlős sajt (nálam mascarpone)
1 kis fej vöröshagyma
Só, őrölt fehér bors 
1 gerezd fokhagyma préselve
kb 3 dl csirke alaplé
olívaolaj
1 tk étkezési keményítő
1 tk medvehagyma pesto 
(helyette akár snidling, zeller zöld, petrezselyem is lehet)
500 g spagetti


Elkészítés:

Olívaolajon  apróra vágott hagymánkat üvegesre pároljuk, majd az alaposan megmosott, kockára vágott lapocka húsokat rátesszük. Átforgatjuk az olajos hagymában, amíg a hús felülete ki nem fehéredik. Ezután ízesítjük a fent említett fűszerekkel (medvehagymát kivéve) és  felöntjük az alaplével. Fedő alatt  a húskockákat  puhára pároljuk majd hozzá adjuk a sajtkrémet és a medvehagyma pestot. Pár kanál vízben feloldjuk a keményítőt és elkeverjük ételünkben.
Egyszerű és viszonylag gyors étel . . .




                                           




Medvehagymás gnocchi... 
Tejföllel &  pirított szalonna pörccel







Elkészült a gyönyörű méregzöld színű krémes pesto...
közben megfőtt a burgonyám is...végeredmény hmmm...Isteni ízkavalkád :)


Hozzávalók:
4 személyre

1 kg burgonya
30-40 dkg finomliszt
2 tojás sárgája (elhagyható)
3-4  ek medvehagyma pesto 
(vagy frissen apróra vágott macihagyma is tökéletes)
só ízlés szerint







Elkészítés:

A burgonyát sós vízben puhára főzöm. Amikor kicsit kihűt krumplinyomot átnyomom.
keverőtálba teszem, hozzáadok sót, 3-4 púpos kanál medvehagyma pesztót, két tojás sárgáját (ez el is hagyható) és 30-40 dkg lisztet  összegyúrom kézzel.
Ha kell adhatok még hozzá lisztet közben. A gnocchi tésztája akkor jó, ha még lágy, de elválik az edény falától. 
Egy alaposan belisztezett deszkára teszem és átgyúrom.
Kisebb, maréknyi adagokat csípek le belőle amit ujjnyi vastag hengerré gyúrok, majd késsel  kétujjnyi darabokra vágom.
Villával megnyomom a gnocchi darabkákat, szép csíkosak lesznek, valamint jobban hozzájuk tapad  a rájuk szánt szósz . 
Az elkészült gnocchikat elterítem, hogy ne érjenek egymáshoz , meghintem egy kevés liszttel.
Ha van időnk 30 percet hagyjuk száradni, én azon nyomban kifőztem ! 
Bőséges, lobogó sós forró vízben főzzük ... Akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére.
Így hagyjuk még egy-két percig főni. Szűrőkanállal egy edénybe felforrósított vajra dobjuk,
 pár pillanatig pirítjuk.
Tejföllel meglocsoltam, pirított szalonnával megszórtam(természetesen zsírjából is tettem rá :)
 reszelt sajttal megkoronáztam .
Többféle szósz is illik hozzá... paradicsomos, tejszínes, sajtos...
 köretként is nagyon finom szaftos húsokhoz.
















Mascarpone...

avagy krémsajt macihagymával








Utalnék az előzőekben már leírt házi krémsajtra 
( ... vagy még egyszerűbben, 4,5 dl 20%-os tejfölt sűrű szövésű rongyba téve,
 egy éjszakán át hagyjuk kicsepegni, amiből egy nagyon jól variálható natúr alapot kapunk)
amihez vegyítettem egy  nagy csokor frissen apróra vágott medvehagymát 
és kevés tengeri sót. Alaposan összekevertem...
 Kiváló szendvicsalap, de akár - kevés tejszínnel hígítva, mártogatósnak  is 
el tudom képzelni idény zöldségek mellé :)










Medvehagyma olajban 
friss citromlével... 









Hozzávalók:

  nagy csokor medvehagyma
frissen facsart citromlé
  olívaolaj/napraforgó olaj



Elkészítés:
  • A medvehagymát megmosom, lecsepegtetem, finomra aprítom. Egy közepes méretű üvegbe teszem. Citromlével ízesítem, majd felöntöm - egyenlő arányban - annyi olíva-, és napraforgó olajjal, amennyi éppen ellepi. (Még pluszban csempésztem bele 2 fokhagyma gerezdet ) 
    Jól lezárom. Felbontás nélkül hónapokig eláll.
    Nagyon kellemes ízvilágot vihetünk egy tavaszi salátához keverve, vagy akár egy tésztát leöntve igen pikáns izgalmas ízek jönnek elő :)








Spagetti medvehagymásan...






Éppen csak tippnek említeném, ezt a végtelenül egyszerű, gyors ebédet...
Egy csomag spagettit kifőztem lobogó sós vízben a csomagoláson feltüntetett  idő alatt, 
leszűrtem és felmelegített olívaolajra tettem. Átforgattam a frissen apróra vagdalt medvehagymával, sóval és kevés citromlével ízesítettem. 
Mascarpone pöttyintésekkel finomítottam az ízeken. 
Amennyiben elkészítetted a macihagyma olajos-citromos verzióját, akkor csak annyi a dolgod, hogy ízlés szerint rákanalazz a tésztádra egy adaggal :)))
Főételnek, de köretnek is gyors ötlet !






Medvehagymás rizottó füstölt kecskesajttal-
rántott csirkemell szelettel...






... vitaminos...üde  tavasz a tányéron :)


Hozzávalók...
 (4 főre)

40 dkg rizotto rizs
1 l zöldség alaplé
2 dl főzőtejszín
2 ek. olaj
6 ek. vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
gerezd fokhagyma
egy nagy marék apróra vágott medvehagyma
7-8 ek borsó (friss vagy fagyasztott)
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A borsót kevés olajon megpároljuk. A hagymát  apróra vágom az összezúzott fokhagymával 2 ek. olaj és 4 ek. margarin keverékén megfonnyasztjuk. Utána hozzáadjuk a rizst és pár percig így kevergetjük, amíg a szemek kicsit üvegesek lesznek. A rizshez hozzáadunk egy merőkanálnyi (meleg) alaplét és addig kevergetjük, amíg a rizs "elnyeli" a folyadékot. Ugyanígy, fokozatosan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a maradék alaplét és a tejszínt is. Amikor az utolsó kanál alaplét is felvette a rizs, hozzákeverünk még két ek. vajat, az apróra vágott medvehagymát és a korábban megpárolt borsót. A rizsszemeket ízlésünknek megfelelő keménységűre főzzük és azon melegében tálaljuk.











Medvehagymás, túrós-sajtos pogi...
   




Intenzív hagyma - fokhagyma  íz , omlós puha  leveles kelt tésztába zárva...



Hozzávalók: 
kb 50 db pogihoz

250 g  tehéntúró
1 dl tej
1 tk. méz
40 g friss élesztő
1 dl tejföl
2  ek. tengeri só
600g finomliszt
250 g vaj
200 g reszelt sajt (füstölt még jobb :)
nagy csokor medvehagyma felaprítva



Elkészítés:

A tejet meglangyosítom, elkeverem a mézzel és az élesztővel, felfuttatom. A tejfölben simára keverem 2 tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitálom, a vajat  elmorzsolom benne. 
Hozzáadom az előzőleg villával áttört  túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrom. 
Lágy tésztát fogunk kapni. Cipót formálva, konyharuhával letakarom, és meleg helyen  30 percet kelesztem. A sajtot lereszelem, negyedét félreteszem a pogik tetejére. 
A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapra nyújtom, megszórom reszelt sajttal, medvehagymával ( pestot itt is használható) majd hosszanti oldalánál feléig behajtom , aztán ráhajtom a másik felét is. Majd az így kapott tésztánk mindkét végét felhajtom( takaros kis többszintes négyzetet kapunk ) Letakarom, meleg helyen ismét kelesztem kb 30 percet.






 A sütőt előmelegítem 200°C-ra, aljára beteszek egy meleg vízzel teli lábaskát gőzképzőnek :) Két tepsit kibélelek sütőpapírral ( én sütő szilikont használok...ajánlom szívből) A tésztát kétujjnyi vastagra nyújtom.
A tetejét megkenem tojásfehérjével, megszórom reszelt sajttal, és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Újra összegyúrt tésztadarabkákat szintén hajtogassuk,hogy újból szép leveles tésztát kapjunk.
Tepsibe rakosgatom a pogácsákat távolabb egymástól gondolva a növekedésükre :)
20-25 percig sütöm ,amíg a sajt aranybarna színt kap.