2013-09-23




Chilis Süllő kockák . . . 
serpenyőben sütve






Ismét Hal a tányéron ... Könnyű és nagyon gyorsan elkészíthető, ebéd,vagy akár - vacsora  is lehet ezekből az ízletes hozzávalókból.



Hozzávalók . . . 4 személyre


2 nagy süllő filé (bármilyen édesvízi halfiléből lehet)
só, bors, fél citrom leve, grill fűszerkeverék, csili pehely, olíva olaj, friss kakukkfű

körethez...
2 szelet bacon csíkokra vágva
1 szál sárgarépa
4 levél kelkáposzta
só,bors
olíva olaj



Elkészítés . . . 

Először a köretet készítem el. Kelkáposzta leveleket vékony csíkokra vágjuk,sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük,
Felforrósított serpenyőben kevés olíva olajon a vékonyra szeletelt bacont megpirítjuk, majd a reszelt sárgarépát és szeletelt kelkáposztát is hozzá adjuk. Sózzuk,borsozzuk és roppanósra sütjük.
Halfilét felkockázzuk és egy másik serpenyőben felhevített 1-1 ek olaj-vaj keverékre  tesszük. Sózzuk, borsozzuk és csili pehellyel szórjuk ízlésünk szerint.
 Rácsavarjuk  fél citrom levét és pár perc alatt puhára sütjük. 
Serpenyőben grillezett zöldségekre halmozva tálaljuk.











Sütőpapírban sült Süllő . . . 
grillezett paprikával










Kedvenc édesvízi halam a Süllő. Gyönyörű fehér a húsa, ami szinte szálka mentes. 
Szerencsémre párom nagyon szeret horgászni, és hébe -hóba horogra akad egy-egy példány :)
Finoman  fűszerezhető, nagyon kellemes harmonikus ízű halfaj.


Hozzávalók . . . 2 személyre

1db közepes süllő filézve (2-2 szelet)
páchoz... 
fél citrom leve és héja
só, frissen őrölt citrom bors
olívaolaj
grill fűszerkeverék
1 -1 ág kakukkfű, rozmaring

személyenként 2-2 db vastag húsú paprika



Elkészítés . . . 

A hal tisztítása szerencsémre, nem az én feladatom :) konyhakészen, tisztítva kapom kézhez .
A filézés nem ördöngös feladat, csak egy jó éles kés kell hozzá! Filmes segítséget itt találtok....
2 evőkanálnyi olíva olajba reszeljük a fél citrom héját és belecsavarjuk levét. Sózzuk borsozzuk, grill fűszert keverünk hozzá és egy kenőecset segítségével, az előkészített hal szeletekre egyenletesen felkenjük. Hűtőbe pihentetjük 1/2 órát legalább.
Széles sütőpapír csíkokat vágunk és erre helyezzük a halfilé szeleteket, kevés olíva olajjal még meglocsolhatjuk, tépkedjünk rá rozmaring és kakukkfű levélkéket.Papír szélét mindkét oldalon boríték szerűen behajtjuk, a filére hajtjuk és a forró serpenyőbe csúsztatjuk.








.2-3 percnyi sütés után megfordítjuk papírostól és újabb 2-3 perc alatt készre sütjük.
Eközben egy másik serpenyőben pár csepp olíva olajon paprika szeleteket pirítunk.
Citromkarikákkal, friss paradicsommal, tartár mártással kínálhatjuk.
























2013-09-21





Kukorica fasírt - kapros joghurttal . . .

petrezselymes burgonyával






Hozzávalók . . . 12 db-hoz
4 személyre



1 doboz kukorica konzerv(330 g)
1/2 fej lila hagyma
2 db közepes nagyságú  répa
2-3 szelet szikkadt zsőmle
1 tojás
3 ek főtt rizs ( opcionális)
1 ek friss petrezselyem
só, bors, szerecsendió
Olaj a sütéshez . . .

Öntethez...
csipet só
1 ek friss kapor


Elkészítés . . . 



Sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Szikkadt zsömlét vagy kenyeret  vízbe áztatunk mint más fasírtnál. Átázott,kenyerünkből kinyomkodjuk a vizet és egy tálba rakjuk. Hozzá adjuk a lecsepegtetett  kukoricát, apró kockára vágott lila hagymát, frissen préselt fokhagymát, petrezselymet, tojást, és a fűszereket. A reszelt sárgarépát is az alap masszához adjuk. Összegyúrjuk, 12 darabra gombócozzuk és forró olajban kisütjük.
Miközben sülnek a fasírtok a joghurtba belekeverjük a finomra vágott kaprot és egy csipet sót adunk hozzá. 


Tipp . . . 


 Ha a fasírt összegyúrásnál túl lágy akkor egy kis zsemle morzsát szórjunk bele.
Petrezselymes vajas burgonyával tálalhatjuk.





2013-09-17




Mogyorós-kakaós  pite...











Ősz van, itt a mogyoró szezonja. Rendre potyognak a mogyoró szemek a bokrokról. Nálunk az ovi előtt is van néhány példány, a gyerekek nagy örömére :) Ilyenkor gyakran hazakerül a zsebekben egy pár szem ropogtatni való . . .
Kis mókusok- és nagy mókusok ,készítsétek el  roppant jó .)







Hozzávalók  . . . 
(26 cm átmérőjű pite formához)



 tésztához . . . 




10 dkg hideg vaj
20 dkg finomliszt
1 ek porcukor
1 tojás sárgája
2 evőkanál jéghideg víz
csipet só


töltelékhez . . . 


   sárgabarack lekvár 
20 dkg durvára darált mogyoró
2 egész tojás + 1 tésztából megmaradt fehérje
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg cukor
2 ek  keserű Holland kakaópor
1 dl tejföl vagy joghurt
0,5 csomag sütőpor
5 dkg finomliszt
1 tk rumaroma
0,5 narancs reszelt héja

                                          



Elkészítés . . .

Tésztához a hideg kockákra vágott vajat  gyors mozdulatokkal elmorzsoltam az átszitált liszttel, majd  összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a hideg vízzel.A piteformát kivajaztam, a tésztát  kör alakúra nyújtottam, majd a formába helyeztem. Hűtőbe tettem fél órára.
Közben a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítottam a durvára darált mogyorót.Tálcára öntöttem és kihűlni. Liszttel és sütőporral elkevertem a pirított mogyorót, félre tettem.
A tojássárgákat a kétféle cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport és a tejfölt. Majd ebbe a masszába beleforgattam a lisztes -mogyorós keveréket és rum aromával, narancs héjjal tovább fokoztam az ízeket.
A tojások fehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a mogyorós masszába forgattam. A lehűlt tésztát villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóráig sütöttem.A sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem az illatos tölteléket, a sütőbe visszatéve még kb. 20 percig sütöttem.


Tipp . . . 

Amikor kihűlt a pite, gőz felett megolvasztott csoki -olaj  keverékével vontam be, majd mikor dermedni kezdett, hullámokat  fújtam a csokimázba.
 A pite étcsokoládés tetejét, fehér csokis gabonagolyókkal díszítettem.
Az alap ötletért nagy köszönet Hankka blogjának!














Fehér-csokis kukorica golyók








Eredetileg a mogyorós pite díszítéséhez készült, de srácaim megállapították, hogy
 fincsi nasi is lehet akár... így került a receptek közé ... 
 Kapásból dupla adagot kellet görgetnünk kis kuktáimmal,
hogy a pite díszítéshez is maradjon belőlük :)






Hozzávalók . . . 

10 dkg fehér csokoládé
1 ek vaj
natúr kukorica pehely összetörve


Elkészítés . . .


3- maréknyi kukoricapelyhet kis tálban kanál segítségével durvára törünk.
Vízgőz felett megolvasztjuk a fehér csokit és a vajat, majd gőzről levéve hozzá tesszük a pehely darabokat.Az arányok akkor jók, ha vizes kézzel szép kis gombócokat tudunk hempergetni ;)
Sütőpapírra téve hűtőbe tesszük amíg a csoki teljesen megköt...és hammmmm
A dermedt csokis gömbökből egy párat összetörtem, szintén a pite díszítéséhez.
















Cukros Gomb keksz . . . 









Cukros-omlós falatnyi  teasüti ... kávé süti ... kínálós ... vagy aminek szeretnéd :)



Hozzávalók  ~30 db-hoz


20 dkg finomliszt
5 dkg kukorica liszt
1 ek cukor
1 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1/2 citrom leve
18 dkg margarin








Elkészítés . . . 

A kétféle lisztet sütőporral és csipet sóval elkeverem. A tojást sárgáját a puha margarinnal és cukorral habosra kavarom, majd hozzá gyúrom a lisztes keveréket. Jól formázható masszát kapunk, amit folpack fóliába csomagolva hűtőbe teszünk pihenni fél órára. Erősen lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk tésztákat és 4 cm-es kör kiszúróval köröket szaggatunk. Egy kisebb átmérőjű pogácsa szaggatóval lenyomatot képezünk vigyázva nehogy teljesen átnyomjuk a tésztát, és fogpiszkálóval gomblyukakat szúrunk  a körök közepébe ;)
Citrom levével lekenjük a gombokat és óvatosan vaníliás cukorba mártjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük. Ne szárítsuk ki, mert nem lesz omlós :)

















Almás tortapite 








Gyerekeim rajonganak az almás süteményekért és ősz révén most elég gyakran el is készülhet .
Párom a sütemény szélét részesíti előnyben ... hát itt akad egy egész karikára való belőle ;)



Hozzávalók . . .24 cm-es piteformához


tésztához . . .

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
csipet só
2 ek porcukor
1/2 kk fahéj
1/2 citrom reszelt héja

töltelékhez . . .

5 db közepes savanykás alma 
2 ek cukor
1/2 citrom leve
1/2 kk gyömbér
1/2 kk fahéj
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1 ek puha vaj
2 cs vaníliás cukor
csipet só

sütéshez . . .

2 ek zsemlemorzsa









Elkészítés . . . 


Először a tésztát gyúrjuk össze a megadott hozzávalókból. Amennyiben túl morzsalékos lenne az állaga egy kis tejföl hozzáadásával javíthatunk rajta. A kész tésztát folpackba csomagoljuk és kis időre a hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk és kis vékony szeletkékre vágjuk, a fél citrom levével meglocsoljuk. Kis lábasban a tűzhelyen vajat melegítünk és a szeletelt alma darabkákat hozzá tesszük.Cukorral és a fűszerekkel ízesítve puhára pároljuk, majd félre rakjuk.
Sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Pite formát vékonyan kivajazzuk és a tészta kétharmad részét kezünkkel egyenletesen belenyomkodjuk.
Villával több helyen megszurkáljuk és 6 perc alatt  középső rácson világosra  elősütjük. Kivesszük a sütőből és meghintjük két evőkanálnyi zsemlemorzsával, erre kanalazzuk az almás- fűszeres illatozó tölteléket. 
A tészta megmaradt  egyharmadával tetszőlegesen díszítjük a pite tetejét.  A tészta darabokat lekenjük  tojás fehérjével. Sütőbe visszatéve középső rácson ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. 


Tipp . . .

Langyosan de inkább hidegen szépen szelhető. ( Megnézném ki bírja addig :)))
Tálalásnál egyszerűen porcukorral hintjük. Akár tejszínhabbal, fagylalttal is kínálhatjuk .
1 kis pohár natúr joghurtba elkeverünk 1 cs vaníliás cukrot és 1 mk őrölt fahéjat- remek savanykás öntetet kapunk . . .










2013-09-16




Bundázott csirkemáj, 
csíkos mediterrán krumplival . . . 






A belsőségek nem valami nagy népszerűségnek örvendenek nálunk, de azért próbálkozom más-más ízű elkészítésükkel...hátha...egyszer rajtam kívül más is megszereti a családban ;)



Hozzávalók . . . 4 személyre 


500 g csirkemáj
1-2 gerezd frissen préselt fokhagyma
majoránna, só, bors

 a bundázáshoz . . . 


6 ek kukoricaliszt
2 ek síma liszt
1 ek étkezési keményítő
késhegynyi szódabikarbóna 
víz, csipet só

 olaj a sütéshez . . .



Elkészítés . . . 

A májakat szépen megtisztítom, nagyobb ereket kivágom és óvatosan megmosom.frissen zúzott fokhagymába borsot és majoránnát keverek, ezzel bedörzsölöm a májakat. Mindkét oldalukat vékonyan meghintem étkezési keményítővel.
Elkészítjük a bundázó mázat... ehhez a kétféle lisztet és a szódaport összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk. Csipet sóval ízesítjük.
Olajat felhevítjük és a májakat a masszába mártjuk, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. 
 Vigyázat a máj hajlamos a fröcskölésre, nehogy megégessük magunkat!
Papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges zsiradékot. Mediterrán csíkos krumplival tálaltam...és a májat csak ekkor sóztam ;)

Jó étvágyat!














"Csíkos" burgonya 
mediterrán ízekkel . . . 








"Krumplifalók csapatát" erősítjük továbbra is a családban :)
 Sokféle verzió kering nálunk, ám ez a belül omlós és puha,
 kívül ropogós és sós változat igazán nyerő. . .és az illata . . .hm . . .


Hozzávalók . . . 
4 személyre

8 db közepes burgonya
1 db kisebb cukkini
olívaolaj
paradicsom, zöldhagyma
1 -1 ág rozmaring és bazsalikom
barbecue fűszerkeverék
durva tengeri só








Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítem 200 fokra.
Burgonyákat megtisztítom és egy éles késsel sűrűn beirdalom kb a feléig,
 vigyázva, ne vágjam át teljesen ;) sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom , 
majd karikákra vágott cukkinit csúsztatok  közéjük. Paradicsomot, 
zöld hagymát negyedelve helyezek rájuk. Az egészet meglocsolom ízlés szerint 
olíva olajjal és a fűszerkeverékkel. Bazsalikom és rozmaring levélkéket tépdelek rá. 
Durva szemű tengeri sóval sózom.
 Sütőben középső rácson fólia takarás nélkül, aranybarnára sütöm. 
Köretként is tálalhatjuk, vagy akár 
vegetáriánusoknak önálló ételként is kiváló egy idény salátával szervírozva.
Jó étvágyat!



















2013-09-13






Paradicsomos Sült húsgombócok . . .
spagettivel










 Olaszos ízek kedvelőinek jó választás, gyors,ízletes és laktató! Gyerekeimnek bármikor és bármilyen napszakban adhatnám, annyira szeretik ;) Amíg a húsgombócok pirulnak a sütőben, elkészül a mártás és a tészta is , azonnal tálalható . . . cirka 30 perc alatt!










Hozzávalók . . .

húsgombóchoz . . 

50 dkg darált pulyka hús
1 egész tojás
só, őrölt bors
1 gerezd  zúzott fokhagyma 
zsemlemorzsa 
1 tk olívaolaj

szószhoz . . .

2 ek olívaolaj
1 doboz darabolt paradicsom
1 közepes sárgarépa(reszelve)
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 zellerszár(angol)
1 ág friss bazsalikom levél
1 kis ág friss oreganó és kakukkfű
só,bors

500 g spagetti(vagy bármilyen olasz tészta)






Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra.Tepsit sütőpapírral bélelünk, hogy ne kelljen maszatos kézzel babrálnunk ... A darált húst , -zúzott fokhagymával, -tojással, -fűszerekkel jól átgyúrjuk és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól gombócólható legyen :) Olívaolaj szerepe a masszában, hogy szaftosabb állagú legyen a húsunk, ne száradjon ki.A gombócokat célszerű vizes kézzel formázni,így nem ragad az összes massza a kezünkhöz. Kb  diónyi gombócokat gyúrunk, és a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
 kb 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek . Nem kell forgatni! De figyeljünk rájuk , mert hamar meg tudnak pirulni!
Tésztát kifőzzük a csomagoláson feltüntetett idő alatt lobogó sós vízben ... Leszűrjük, kevés olajjal locsoljuk és melegen tartjuk.
Elkészítjük a mártást ... sárgarépát, vöröshagymát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és az olíva olajon előzőleg megfuttatott zúzott fokhagymához adjuk.Zellerszárat apró kockákra vágva szintén a mártás alaphoz tesszük. Sózzuk, borsozzuk és a friss fűszerek leveleit összeaprítva feltúrbózzuk az ízeket, saját szájízünk szerint. Puhára pároljuk a zöldségeket. (Ez csak pár percet vesz igénybe) Paradicsom konzervet beleöntjük a zöldséges alapba,újból  felforraljuk, és kézi mixerrel durvára turmixoljuk.
 Úgy gusztusos,ha rusztikus a látvány és minden összetevő színe szépen tud érvényesülni ;)
 Jó étvágyat!!!



















 Csokis- Gyömbéres keksz . . .







Keksz rajongók, ezt szeretni fogjátok! Ropogós, tölthető... egy igazi túlélő csomagba is remek választás, pld utazáskor, kiránduláskor. Az iskolai uzsi csomagban pedig tuti meglepetés!!!



Hozzávalók . . . ~ 34 db-hoz


10 ek liszt
8 csapott ek. Holland kakaópor(cukrozatlan)
20 dkg margarin
2 tojás
20 dkg porcukor
csipet só
2 csapott kk. sütőpor
2 kk gyömbérpor 
(friss gyömbér a legtutibb:)
csipet só







Elkészítés . . . 


Sütőt előmelegítjük 200 fokra. A hozzávalókból jól formázható ,selymes tésztát gyúrunk.
3-4 mm.re nyújtjuk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. 6 centi átmérőjű kiszúróval dolgoztam.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, 6-8 perc alatt kisütjük.
Azonnal fogyasztható ropogós keksz, de akár zárható dobozba téve, több hétig is eláll  :)
Persze, csak  ha jól eldugod !!!
















Tejszínes - Cukkinis spagetti,
 szárított paradicsommal . . .








Lassan lecseng a cukkini szezon is,de azért még lehet szép példányokat kapni a piacon.
 Nagy sikere volt ennek a rakott tésztának, így  már többedszerre készítettem el.








Hozzávalók . . . 4-6 főre


1 kisebb cukkini(reszelve)
2 ek olaj
1 ek vaj
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 natúr tömlős sajt
15 dkg felvágott vagy virsli ...
só, fehér bors
3-4 db aszalt paradicsom(a friss is kiváló)1 dl tejszín
egy marék friss kapor
1 tk keményítő
1 egész tojás
 500 g spagetti

Tetejére ... 
 reszelt sajt, szalonnapörc, tejföl



Elkészítés . . . 


Lobogó sós vízben kifőzzük a spagettit, zacskón található utasítás szerint. Roppanósra főzzük,hiszen még megy rá a szaftos zöldség!
Eközben a cukkinit meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, enyhén sózzuk.
 Olaj és vaj keveréken megpirítjuk a kétféle hagymát, hozzá adjuk a kicsavart cukkinit és a fűszereket.
Amikor megpárolódott a zöldségünk, a csíkokra vágott felvágottal és tömlős sajttal dúsítjuk.
Lecsepegtetett roppanós tésztához keverjük sajtos zöldséges masszát az apróra vágott kaprot és aszalt paradicsomot.
A tejszínben elkeverjük a keményítőt a tojást és hozzákeverjük a tésztához.
Kivajazott tálba öntjük, tetejét reszelt sajttal szórjuk és előmelegített pirosra sütjük.









Tipp . . . 


Elkészült tésztaételt tejföllel pirított szalonnapörccel és friss petrezselyemmel kínálhatjuk. . .