2013-11-14






Kel tekercsek . . . 






Hozzávalók . . .

16 db nagy kel levél

töltelék...

50 dkg darált pulyka hús
0,5 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
1 ek vaj
2 dl rizs
3 dl húsleves alaplé (vagy a kel főzőleve)
1 tk őrölt kömény
1 kk frissen reszelt szerecsen dió
* 1 kk őrölt fehér bors
paradicsom, paprika

1 egész tojás

tetejére...
3 dl tejföl
1 ek ketchup
csipet só
1 gömböc mozzarella sajt
(bármilyen, ízlésünknek megfelelő sajt)





Elkészítés . . . 

Lobogó forró sós vízben pár perc alatt megpároljuk a kel leveleket és szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük. Főző levét félre teszem...
Egy lábasban olívaolajat és vajat hevítünk, ezen üvegesre pirítjuk a kétféle hagymát, a köménnyel együtt. Hagymás alapra morzsoljuk a darált húst, amit fehéredésig elő főzünk. A rizst hozzá mérjük és ízlésünk szerint fűszerezzük,paradicsomot adhatunk hozzá, majd 3 dl alaplével felöntjük. Fedő alatt puhára pároljuk és ha szükséges pótoljuk az alaplét ( ne legyen túl "szaftos",mert kifolyik a töltelék a levelekből!)Amikor félig megpuhultak a rizsszemek, edényt levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk még pihenni kicsit, majd az egész töltelékhez egy tojást keverünk.






Sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagyobb sütőtálat meghintünk egy maréknyi zsemlemorzsával.
Kel levelekbe tölteléket teszünk és szép sorban feltekerve , egymás mellé helyezzük az sütő edényünkben. A kikavart tejföllel locsoljuk és sajttal szójuk. A meleg sütőbe tolva aranybarnára sütjük ... Főételként, de akár meleg előételként is megállja a helyét. Azon melegében tálalható, de másnap hidegen is nagyon finom :)
Jó étvágyat!









Kel érdekesség...ha érdekel :)


"Javasolt több kelkáposztát ennie annak, aki kalcium hiánnyal küzd. De a kalcium mellett sok A-vitamint is található benne. Két típusát ismerjük: az egyiknek zöld levele van, a másik levele pedig kékesszürke . A kelkáposzta vitamin-és ásványi anyag tartalmát leveleinek zöld színe határozza meg
Az év egészében beszerezhető ez az értékes zöldség. Ásványi anyag tartalma nagyon magas; markáns íze valamint sötét levelei miatt étvágygerjesztő ételeket lehet belőle főzni. 
Kiváló csonterősítő, a szervezet remekül tudja hasznosítani a magnéziumot és a kalciumot együttesen.Vérnyomás szabályozó hatása van a benne megtalálható kálciumnak és káliumnak együtt, valamint remekül hat a szabályos szívverésre, a szívműködésre.
 Másodsorban kitünően hasznosítható a rákos megbetegedések kialakulása ellen, mivel nagy mennyiségben találunk benne béta-karotint. Ez nagy mértékben elősegíti a szervezet és az immunrendszer jó működését. A káposztában található A-vitamin ajánlani szokták gyulladásos megbetegedésekre, és az E-vitamin tartalma ezt még jobban elősegíti. Az idegrendszerre és az emésztésre jótékony hatással van a B-vitamin tartalma, viszont ha a B-vitaminhoz még csatlakozik 1-2 ásványi anyag (pl mangán és magnézium), akkor többszöri fogyasztása után sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzünk magunkat." (forrás:http://lugositas.202.hu/kelkaposzta)




* Nemrégiben fedeztem fel egy nagyon ízletes pikáns Színes bors fűszerkeveréket a Penny üzletlánc polcain. Gondoljátok próbáljátok ki! Praktikus őrlőfejjel van ellátva így abszolút friss az illat-íz-szín kombináció :)))

Ő az... :)















Kukorica lisztes Bagett






Egy angol honlapon találtam rá ennek a receptnek az eredetiére, amit kicsit megvariálva a mi szájízünkre alakítottam. Bátran ajánlom az elkészítését, mert ízletes , könnyed és mégis nagyon kiadós. Reggelire, vacsira és akár az uzsonna dobozba való finom pékárú :)))



Hozzávalók . . .
2 db 30 cm-es bagetthez


25 dkg fehér liszt
5 dkg kukorica liszt
1 tk tengeri só
2 dl víz
1 tk méz
2 dkg élesztő
2 ek olíva olaj

formázáshoz ...
 2 ek kukorica dara





Kivitelezés . . .

A kétféle lisztet és sót össze keverjük, félre tesszük.
Egy lábasban vizet melegítünk amiben megolvasztjuk a mézet, bele morzsoljuk az élesztőt. Amikor az élesztő gombák dolgozni kezdenek hozzá öntöm a lisztes keverékhez az olajjal együtt  Lágy tésztát kapunk, amit 2 cipóra osztunk és kb 30 percnyi kelesztés után formáljuk. 




Gyúró táblánkat meghintjük kukorica darával, amin a tésztát 
2 db rúddá sodorjuk. Kezünk élével középen egy sávot, kis mélyedést nyomunk a bagettbe. Újbóli, kb 15 perces pihentetés következik a sütőpapírral bélelt tepsiben csücsülve. Amikor már dagik lettek, egy éles késsel rézsútos metszéseket ejtünk 
a felszínükön, majd előmelegített sütőben 200 fokon
10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. 
A sütőtér aljába helyezzünk el egy vízzel töltött edényt, hogy elősegítsük pékárunk finomsági indexének javulását ;)
Sütés után rácsra téve hagyjuk hűlni.
Illatuk az egész lakást belengi, kívül ropogós kéreg keletkezik, amit a megpirult kukorica dara koronáz meg :) belül pedig omlós és könnyed ... 
Jó étvágyat!














2013-11-12







Angol puncs torta . . .






Szülinapomra készült ez a finom puncs torta, ami eredetileg egy krémes sütemény receptje ( Angol puncs szelet) alapján dolgoztam fel, csak torta formájában elkészítve. maga a sütemény is nagy siker volt itthon, 
így nem bíztam a véletlenre az ízhatást;)




Hozzávalók . . .
22 cm-es torta formához


tészta …
50o g liszt
100 g porcukor
150 g margarin
1 db tojás
1 mk sütőpor
1 mk szódapor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tejföl
csipet só

krém …
7,5 dl tej
3 cs puncs pudingpor (főzős)
200 g margarin
150 g porcukor

fondan …
1 kg porcukor
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin(~50 g)
2 ek méz
némi ételfesték, cukorgyöngyök


 


Elkészítés . . .

A tészta hozzávalóiból nagyon jól formázható alapanyagot kapunk, amit 6  egyenlő részre vágva, lisztezett felületen 22 cm átmérőjű körökre nyújtjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben egyenként kb 8-10 perc alatt, világos barnára sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.



A krémhez- tejből és pudingporból csomómentes sűrű krémet főzünk, aminek közvetlenül a felszínét nejlonnal lefedjük, hogy ne képződjön rajta „bőrős” réteg.
Amikor a puding kihűlt,-margarint és porcukrot keverő gép segítségével kihabosítjuk, majd a puncsos masszát kis adagokban hozzá keverve- tovább habosítjuk. A lapokat egyenként egy papírból kivágott körsablon segítségével, éles késsel szépen egyformára "szabjuk". Krémmel megtöltjük és a torta tetejére súlyt helyezve, hűtőben több órát "nehezék"alatt pihentetjük(nálam az egész éjszakát hűvösön töltötte) Kevéske krémet tegyünk félre, hogy a tortát vékonyan kívülről is be tudjuk vonni préselés után, hiszen a cukormasszánk (fondant) így fog szépen megtapadni a felületén :)



Fondant -elkészítés után, szintén hűtőbe tesszük. Hozzávalóit és kivitelezését Kiskukta blogján találtam, amit azóta is sikeresen alkalmazok :) (szupi recept:)
Torta bevonása előtt a cukormasszát szobahőn tároljuk. Majd jól átgyúrva- szinezve-szórva-formázva kedvünk szerint vonjuk be vele tortánkat...
Kellemes időtöltést kívánok az alkotáshoz :)))





Tipp . . .

Hűtőbe téve, több napig is eláll gond nélkül!
Ajánlom nektek is szeretettel az elkészítését!













2013-11-05




Padlizsánkrém . . .
ahogy nálam készül :)




Ahány ház annyi padlizsán krém ... nagy fiam és az én kedvencem is egyben. Kis létszámú rajongó tábor miatt, csak ritkán van tervbe véve, aminek ma eljött az ideje !





Hozzávalók . . .
kb 8 dl-hez


2 db közepes padlizsán
1 db cukkini
3-4 db csemege paprika (nálam erős:)
1 közepes vöröshagyma 
1-2  gerezd fokhagyma
olíva olaj
2-3 ág friss kakukkfű
só, frisen őrölt bors,citromlé
3 ek majonéz
1 ek mustár
2 ek kechup
2 ek tejföl



Elkészítés . . . 


Padlizsánt, cukkinit és a paprikákat alaposan megmossuk és forró sütőbe tolva kb 1 óra alatt puhára sütjük. (padlizsánt és a cukkinit sütés előtt szurkáljuk meg több helyen)
Vöröshagymát kis kockákra vágva 3-4 ek olívaolajon üvegesre pirítjuk.
A megsült zöldségeket sütőből kivéve tiszta konyharuhával letakarva hűlni hagyjuk, majd mag nélküli belsejüket kikaparva turmix gépbe tesszük. Sült paprika héját is könnyedén eltávolítjuk. Kevés citromlével meglocsoljuk őket majd a pirított hagymával együtt alaposan átturmixoljuk. Ízlés szerint fűszerezzük és krémesre mixeljük. Üvegekbe téve hűtőben tároljuk.



Tipp . . .

 A tovább eltarthatóság kedvéért padlizsánkrémünk tetejére locsoljunk kevéske olíva olajat és úgy zárjuk le az üveg fedelét. (Nálunk ennek túl nagy szerep nem jutott, ugyanis felváltva adtuk a befőttes üveget kézről kézre egymásnak, annak ellenére, hogy igencsak erősre sikeredett az összhatás...szép volt...jó volt, csak kevés volt ;)






2013-11-04







Narancsos - Mákos Kuglóf . . .
Mascarpone-s krémmel töltve








Egy újabb játékra invitálják "gasztro" bloggereket, ezúttal  Szofika- a háziasszonya  SAD 19. fordulójának. 
A téma megjelölés számomra nagggyon pozitív ízvilágú, Dió avagy Mák csatája lesz :)
Mindkettőt nagyon szeretjük, így nem volt egyszerű a választás ;) Talán a mákos sütik kissé mellőzöttebbek, ezért hoztam az ebből készített saját "kreálmányomat", ami egy hagyományos bögrés sütire hajaz felturbózva. Ennek ellenére remélem ízleni fog nektek is, mert nálunk nagy sikert aratott :)



Hozzávalók . . . 

(22 cm alap átmérőjű kuglóf formához)


Tésztához...

1 bögre (2,5 dl) darált mák
1 bögre porcukor
1 bögre finomliszt
1 bögre natúr joghurt/vagy 12% tejföl
3 ek olaj
1 egész tojás
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 közepes narancs reszelt héja
egy csipet só


Krémhez...

250 g mascarpone
(alacsonyabb költségvetésen 450 g-os 20 %-os tejföl kicsepegtetve)
10 dkg porcukor
6 dkg margarin/vaj
1 tk vanília kivonat


Máz...

100 g porcukor
2-3 ek narancslé
+ narancs reszelt héjából  egy kevés díszítésnek :)




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kuglóf formát vajjal kikenünk és enyhén lisztezzük.
Mákot, a lisztet, a sütő és szódaport össze keverjük és félre tesszük.
A tésztához a tojást és cukrot kihabosítjuk, majd a joghurtot/tejfölt is bele keverjük. 
Majd a lisztes keveréket hozzá forgatjuk, és a legvégén reszelt narancs héjával ízesítjük.
Mákos masszát a formába simítjuk és középső rácsra tolva 35-40 percig sütjük(tűpróba)
Pár percig formában hagyjuk, majd rácsra borítva kihűtjük.
Krém hozzávalóit habosra keverjük és hűtőbe tesszük felhasználásig .
A kihűlt kuglófot félbe vágjuk és mindkét felének közepébe, kiskanál segítségével 2-3 cm mély és- széles"árkot" vájunk. A lehűtött sajtkrémmel kitöltjük a mélyedéseket és eredeti formájában össze illesztjük :)




Tetejére, porcukorból és narancsléből készített enyhén folyós mázat csorgatunk , amit reszelt narancs héjával díszíthetünk. Pár órányi hűtés után szépen szeletelhető.(másnap igazán egy ízbomba;)
















2013-11-02





Diótorta Linyah módra . . .  

Blogkóstoló 12. fordulójára



 




12.fordulójához érkezett a Blogkóstoló játék, aminek ezennel teller-cake a házigazdája.
Ez szerintem egy szupi csapatépítő játék a net személytelen világban keringő blogok között, ahol is egymás virtuális konyhájából csenünk egy nekünk tetsző receptet amit elkészítünk .)
Első ilyen közös játék amiben részt veszek, ahol is, nehezített pályán egy rutinosan blogolót kaptam.
Linyah személyében ( konyhalal.cafeblog.hu )

Az iciri-picirit változtatott recept- betalált kis családom szívébe, diós is- krémes is- nagggyon finom  :)






Hozzávalók . . .


tésztához...

10 dkg barna cukor
30 dkg darált dió
4 tojás fehérje
0,5 citrom reszelt héja
1 tk sütőpor
egy csipet só



krémhez...

4 tojás sárgája
3 dl tej
4 dkg keményítő
20 dkg puha margarin
10 dkg porcukor
1 cs Bourbon vaníliás cukor


díszítéshez . . .

5 dkg barna cukor
5 dkg dió
5 dkg csokoládé reszelék






Elkészítés . . .



Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 db 20 cm-es torta formát sütőpappírral bélelünk.
Darált diót, a sütőport összekeverjük majd a citrom reszelt héjával ízesítjük - félretesszük.
 Tojás fehérjét félkemény habbá verjük és kis adagokban hozzá kanalazzuk a porcukrot - amitől fényes habot kapunk. Óvatosan hozzá forgatjuk a diós keveréket és két tortaformába elosztva az előmelegített sütőbe toljuk, kb 10-15 percre. A kisült lapokat rácsra téve hűtjük.
A krémhez a tojások sárgáját, tejet és keményítőt egy lábasban simára keverjük és tűzhelyre téve sűrű krémet főzünk. Vajat és a kétféle cukrot laza habosra keverjük és a kihűlt főzött krémmel dúsítva , tovább habosítjuk. Megtöltjük vele a lapokat és kedvünk szerint díszítve behűtjük egy pár órára.
Nálam a díszítés diós grillázs kissé kiklopfolva :)






Senkit se tévesszen meg a torta alacsonyabb termete! Az első szelet után rájövünk milyen kis kiadós , "csupa diós" finomsággal örvendeztettük meg szeretteinket!
Köszi a receptet  Linyah - többször is el fogom készíteni :)









2013-10-25






Mézes Krémes . . .






Egy újabb retro süti, az itthoni régi receptes füzetből , (ahogy még Mami készítette) . . . évek óta nem ettem ilyen sütikét. Saját kezűleg meg még nem is készítettem. Ez egy nagyon kiadós és mutatós sütike.
 Konklúzió - világossá vált a gyengém  . . . a több lapból készült sütiket még gyakorolnom kell :)))





Hozzávalók . . .


tésztához...

500 g liszt
150 g porcukor
60 g vaj
2 ek méz
1 kk szódapor
1 kk só
2 tojás
4 ek tejföl


krémhez...

200 g porcukor
200 g vaj
6 dl tej
6 ek búzadara
csipet só

tetszőleges savanykás lekvár(nálam szilva)

tetejére...

100 g étcsokoládé
30 g vaj




Elkészítés . . .


A tészta hozzávalóit összegyúrom és 1 órácskát pihentetem, majd 4 cipóra osztom, vékonyra nyújtom és előmelegített 180 fokos sütőben, egyenként 10-12 perc alatt világosra sütöm.
Krém- a tejből és búzadarából sűrű tejbegrízt készítek, lehűtöm. Vajat és porcukrot robotgéppel habosra keverem, majd apránként hozzá adagolom a lehűlt tejbegrízt. 
Az egészet kihabosítom és hűtőbe teszem.
Az első tésztalapot egy nagy tálcára helyezem és vékonyan megkenem lekvárral, erre a krém egyharmada következik, amit lefedek a második lappal ...és így tovább. Az utolsó lap tetejére súlyt helyezek (egy nagy és nehéz vágódeszkát választottam) pár órát így pihentetem (ettől lesz egyenletes lesz a süteményünk :)
Súlyozás után, csokoládét olvasztok amit vajjal fényesre kavarok, bevonom vele  a sütemény tetejét. Mikor kissé "meghúzott" a csoki villával hullámokat rajzolok rá és apró cukorgolyókkal hintem. Több órányi hűtőben való dermesztés után , forró vízbe mártott éles késsel tetszőlegesen szeletelem . . . 
 Jó étvágyat !














Mazsolás csomócskák . . .






Nagy rajongója vagyok a kelt tésztáknak. A kevesebb néha több elvén hoztam ezt az egyszerű péksüteményt. Viszonylag gyors reggeli finomság, uzsonna, vacsora ... vagy aminek szeretnétek!
Egyszerű elkészíteni és az illatfelhő sem utolsó szempont ami beteríti az egész konyhát sülés közben :)
Egy bögre forró kakaóval társítva...hm... Gyerkőceim finom házi baracklakvárt is kanalaztak mellé , élni tudni kell alapon :)









Hozzávalók . . . 16 db-hoz


500 g liszt
2 tk porcukor
0,5 tk só
1 kk fahéj
10 dkg mazsola
6 dkg vaj
2 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej

kenéshez a tetejére 1 tojás (opcionális)








Elkészítés . . . 


Egy nagy tálba lisztet szitálunk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzá adjuk a fahéjat, cukrot, mazsolát és a sót. Egy lábasba tejet langyosítunk,addig amíg a vaj el nem olvad(ne legyen forró, ha az lenne várj amíg langyos lesz. A túl forró folyadék megöli az élesztő gombákat és nem fog megkelni a tésztád!)
A vajas- tejet hozzá öntjük a lisztes keverékhez és alaposan kidolgozzuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Letakarva meleg helyen 20 percet pihentetjük  Majd finoman átgyúrjuk, így távoznak a felesleges légbuborékok. 16 egyenlő részre vágjuk. 20 cm-es rudakat sodrunk és egy laza csomót kötünk rájuk.






 Csomócskákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Újabb 15 percet pihentetjük őket.
Felvert tojással(vagy vízzel) lekenjük és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra téve hűtjük, és porcukorral hintjük.
Finom omlós marad másnapra is,
így akár az uzsonna zacskóba is rejthetünk néhányat a gyerkőcöknek :) 
Csomózzatok ti is !!!


















2013-10-22






Barackos - leveles  . . . 






Régebben keringett egy kép a közösségi portálon, amit akkor elmentettem 
magamnak, szimpatikus jelzővel ! Elnézegetve a képet, recept híján, 
már csak a megvalósítás volt hátra . . .








Hozzávalók  . . .


500 g leveles tészta
2 csomag vaníliás pudingpor
200 g natúr piskóta korong
1 cs Bourbon vaníliás cukor
7 dl tej+ 2 ek cukor
1 üveg őszibarack befőtt (lecsepegtetve, darabolva)

 tetejére...

porcukor és 100 g étcsokoládé



Elkészítés  . . . 


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, előkészítünk egy nagyobbacska tepsit (20 X 30 cm) és sütőpapírral béleljük. Pudingporból és tejből a kétféle cukor hozzáadásával sűrű krémet főzünk.
Leveles tésztát megfelezzük és az egyik felet, tepsi méreténél kissé nagyobbra nyújtjuk, villával megszurkáljuk és 6-8 perc alatt elősütjük. Erre azért van szükség, hogy a puding ne áztassa el a tésztánkat.








Következik a vaníliás massza, amit egyenletesen elkenünk a tésztán. Piskóta korongokat sorakoztatunk a tetejére és ezeket befedjük a barack darabokkal. Következik a tészta másik fele, amivel befedjük az egész süteményt. Ismét megszurkáljuk több helyen, hogy ne hólyagosodjon fel túlságosan. Ismét sütőbe tolva, 20 - 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Kis pihentetés után, óvatosan a sütőpapír segítségével rácsra emeljük és teljesen lehűtjük. Tálalás előtt porcukorral hintjük és olvasztott csokoládét csorgatunk tetejére. Másnap igazán finom és szépen szeletelhető.