2013-10-10





Sütőtök tekercs sajtkrémmel . . .






Bakers Royal oldalán bukkantam rá erre az Amerikaiaknál  tradicionálisan készülő receptre . . . 
A hozzávalók szinte mindenhol azonosak, csak arányukban van minimális változás.
Hajlamos vagyok a túlzásokra ha sütiről van szó, de ez valami fergetegesen finom !!!
Egyszerű elkészíteni, még kezdő szinten is óriási a sikerélmény :)




Hozzávalók . . . 


tésztához...

20 dkg liszt
3 egész tojás
(szoba-hőmérsékletű)
15 dkg barna cukor
25 dkg sütőtök püré
(sült tök puha húsa turmixolva)
0.5 tk Sütőpor
0.5 tk szódapor
0.5 tk őrölt fahéj
0.5 tk szegfűszeg
0.5 tk frissen reszelt gyömbér
1 mk őrölt szerecsendió
csipet só
10 dkg durvára darált dió


krémhez...

25 dkg mascarpone
(450 g-os 20 %-os tejfölt
 sűrű szövésű ruhába téve kicsepegtettem,
 ami pont 25 dkg-ot adott ki)
12 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 tk vanília kivonat






Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 190 fokra, és egy nagyobb tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
Egy másik keverőtálban a tojásokat  barna cukorral habosra mixeljük, 
majd sütőtök pürével is alaposan átkeverjük.
Kis adagonként hozzá adjuk a lisztes keveréket.( Piskóta tésztára emlékeztető állagot kapunk )
Tepsibe simítjuk a tésztát és bőségesen megszórjuk a durvára darált dióval.
Forró sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva rugalmas a tésztánk :)
Konyharuhára porcukrot szitálunk, és diós felével ráborítjuk a kisült tésztát. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat !!! Eltávolítjuk a sütőpapírt és a konyharuha segítségével feltekerjük, úgy hogy a rövidebb oldalról indítjuk a csiga alakot.
Igaz így rövidebb, kevesebb szeletet ad ki, de így is kiadós lesz !
Rácsra téve hűtjük.
Elkészítjük a sajtkrémet - A vajat a z átszitál porcukorral és vanília kivonattal habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a krémsajttal.
Hűtőbe tesszük felhasználásig.
A kihűlt tésztát megtöltjük  a sajtkrémmel és tovább hűtjük...legalább 2-3 órát :)))
Nekünk nem sikerült ezt az ajánlott időt kivárni, sőt az is nehézséget okozott , hogy abba hagyjuk  . . .



Tipp . . .


Másnap igazán finom! Tökéletesen összeérnek az ízek . . . 
(kb 12 vastagabb szeletet adott ki ez az adag)
Porcukorral hinthetjük, vagy akár tejszínhabot is adhatunk mellé !







Több helyen is felbukkan ez a csudi finom süti,főleg Amerikai honlapokon, ám Jade konyhájában is megtaláltam a virtuális konyhája pultján :)
Ez a tipikus "sokszor" el fogom készíteni kategória!







Leveles tészta - gyorsan , házilag . . .





Oly sok blogger lapján láttam finomabbnál - finomabb, sós és édes süteményeket egyaránt, ebből a könnyed leveles tésztából elkészítve. Az alap összetétel mindenhol ugyanaz, csak az arányok változtak(ami nálam is másként alakult :) Nagyon gyorsan össze lehet gyúrni és az íze, na az igazán tutto bello!!!




Hozzávalók . . . 


40 dkg finom liszt
25 dkg margarin
1 tojás fehérje
csipet só
6 ek hideg víz
2 ek 10%-osecet

liszt a nyújtáshoz




Elkészítés . . .



Lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, csipet sóval ízesítjük, tojás fehérjét, valamint a vizet és ecetet is hozzá kanalazzuk. Selymes lágy tésztát kapunk. Lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, rolád szerűen feltekerjük és 4 részre vágjuk. Egyenként kb egyenlő négyzeteket nyújtunk és egymásra helyezzük.
Éles késsel negyedelve szintén egymásra helyezzük és hűtőben pár órát pihentetjük.
Ízlésünknek megfelelően sós vagy édes variációban ugyan úgy elkészíthetjük ,mint a bolti leveles tésztát. Másnapra is maradt egy kevéske tészta amiből reggelit készítettem ... szerintem így volt az igazi az állaga! Legközelebb egy estét hagyom szunnyadni a frigóban :)
Alkotásra fel !:)










Töltött burgonyás kiflik . . .



Maradt tegnap ebédről egy kis burgonya püré, amit sajnáltam volna kidobni, így születtek ezek a pehelykönnyű töltött kiflicskék. Lencse főzelék mellé kínáltam, de másnap reggelire is mentettem ki pár darabot :)




Hozzávalók . . . 32 db-hoz


tésztához...

15 dkg burgonya püré
10 dkg vaj
40 dkg liszt
1 tk só
1 tk cukor
2 dkg friss élesztő
1 dl tej
tejföl


töltelékhez...

4 db virsli
10 dkg reszelt sajt


tetejére...

víz, mák, szezámmag





Elkészítés . . .


Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Burgonyapürét a vajjal meglangyosítjuk és a lisztes keverékbe dolgozzuk.Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a masszához adagolva alaposan kidolgozzuk. Túl lágy lenne a tésztánk kevés lisztet, ha túl kemény tejfölt adagolunk hozzá. Az edény faláról leváló laza tésztát kell kapjunk :)
Letakarva, meleg helyen kelesztjük...kb 30 perc.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit szilikonos sütőpapírral bélelünk.
Tésztánkat 2 cipóra osztjuk és egyenként, 2-3 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk.Éles késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk. Minden cikk szélesebb felébe negyed virslit és sajtot teszünk , majd a  csücske felé haladva feltekerjük. Vizes ecsettel átkenjük a kifliket és ujjunkat picit bevizezve mákszembe és szezámmagba mártva visszük fel a díszítést.
Előmelegített sütőben 10 12 perc alatt aranybarnára sütjük.



Tipp . . .


Feltétként de akár magában is kínálhatjuk. Másnap a fiúk reggelire ezt vitték, finom puha maradt :)))








2013-10-07









Sütőtök krémleves . . .









Forró, selymes, illatozó krémleves, ami már csupán a színével is hódít.
 Dorkámmal bekanalaztunk belőle és a második félével, már nem is bírtunk elbánni :)
 Elégedetten, teli pocakkal hallgatta az altató mesét :)





Hozzávalók . . . 4 személyre


20 dkg sütőtök
1 kis fej vöröshagyma
1 db közepes burgonya
1 db közepes sárgarépa
1-2  zsálya levél
só, törött fehér bors
kakukkfű
 1 gerezd fokhagyma
5 dl zöldség alaplé
1 dl tejszín
 frissen reszelt szerecsendió




Elkészítés . . .


Zöldségeket megtisztítom és kis kockára vágom, kis fazékba téve felöntöm az
 alaplével és puhára párolom. Ízlés szerint fűszerezem, majd botmixer segítségével 
pépesítem. Tejszínnel felöntve tovább selymesítek az állagán, ha túl sűrű lenne,
 hígíthatjuk tovább alaplével.
A forró krémlevest, fokhagymás -pirított zsemlekockával tálaltam.
Jó étvágyat :)



























Mézben pácolt csirkemell - sütőtökkel . . .






Bocsánatot kérek attól aki nem szívleli , vagy már unja a sütőtökös recepteket, de én egyszerűen nem tudok vele betelni :))) Aki meg szereti ... annak ízlelő bimbó orgia lesz ;)



Hozzávalók . . . 4 személyre


Páchoz...

3 ek olvasztott méz
1 gerezd préselt fokhagyma
1 ek olíva olaj
1 ek citromlé


Saslikhoz...

1 kisebb sütőtök hámozva,kockára vágva
2 ág zsálya
só, törött citrom bors
1 egész csirkemell filé
saslik pálcikák vízbe áztatva









Elkészítés . . . 


Pác elkészítésével kezdünk, ami olvasztott méz, préselt fokhagyma, citromlé és olíva olaj keveréke. Ezt öntjük rá a falatnyi kockára vágott csirkemellekre, amit sóztam és borsoztam  pácolás előtt. Hűtőbe téve pár órát érlelem. Saslik pálcákat vízbe áztatjuk,majd lecsöpögtetjük. 
Zsálya levélkéket letépkedjük.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk alufóliával, erre tesszük a grill rácsot (megspórolunk egy mosogatást :)
Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Kezdődjön a tűzdelés ... Sütőtök kockával kezdünk, majd zsályalevél és egy husi következik...és így tovább, ízlés szerint variálva (húsimádóknak 2 húskocka egymás után ... )
Egy serpenyőt felhevítjük és a kész nyársakat egy pár pillanat alatt elősütjük, épphogy megpiruljanak a feltűzdelt kockák ( bezárjuk a finom pácleves nedvességet a húsokba)
Majd szép sorjában rácsra helyezzük, ecsettel páclével vékonyan átkenve, aranybarnára sütjük, színes zöldséges saslik nyársakat. Zöldhagymás párolt rizzsel tálaltam.

Jó étvágyat!













2013-10-02






Kávés Muffin Karamell Krémmel . . . 





Szeretjük ezeket a mini sütiket, igaz ez egy felnőtteknek szóló változat, de Maci kávéval (Cikória) készítve már gyerekbarát lesz :)


Hozzávalók . . . 12 db-hoz

Tésztához . . .

15 dkg vaj
2 tojás
15 dkg barna cukor
25 dkg liszt
0,5 cs sütőpor
2 ek instant kávé
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja és leve
2 dl tejszín

Krémhez . . . 

3 ek barna cukor
1 dl tejszín
15 dkg vaj






Elkészítés . . . 

Krém készítésével kezdjük. Lábasban cukrot karamellizálunk , tejszínnel óvatosan felöntjük,(fröcsköl!!!)majd hűtőben lehűtjük.Vajat kézi mixerrel kikeverjük  és a lehűtött karamellel tovább habosítjuk, majd felhasználásig ismét hűtőben tároljuk.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Muffin sütőt kivajazzuk vagy papír kapszlikkal béleljük.
A tojásokat szétválasztjuk, fehérjét 2 ek cukorral kemény habbá verjük.
Lisztet, sütőport, instant kávét keverjük össze. Egy másik tálban a tojás sárgákat a maradék cukorral, vaníliás cukorral, vajjal, narancs reszelt héjával és levével, valamint a tejszínnel simára keverjük.
Majd hozzá forgatjuk a lisztes részt . Végül a fehérje habot is óvatosan a masszához  forgatjuk.
Muffin formákat 2/3 részig töltjük kávés tészta masszával. és 15-20 perc alatt a megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült -e a tésztánk.
Rácsra téve hűtjük az elkészült sütiket. Krémet nyomózsákba töltjük és feldíszítjük mini tortácskáinkat tetejét.( Aszalt áfonyát  és instant kávét használtam még díszítésnek )















Mascarponés spagetti . . . 
korianderrel és aszalt paradicsommal







Ez a bejegyzés"nem recept csak ötlet" kategóriába sorolandó. .
Ehhez hasonló tésztás receptje mindenkinek van, hiszen ez a leggyorsabban a 
családi asztalra tehető, tápláló és változatos lehetőségeket kínáló élelem.
 Mindig jó ha van otthon a kamrában száraz tészta ! A gyerekeknél is tuti befutó,
 mindenféle ízben ( ezt sokszor ki is használom, ilyenkor bármilyen zöldség
 elfogy nyom nélkül, tészta ételbe rejtve ;)







Hozzávalók  . . . 2 személyre


250 g spagetti
3 ek mascarpone krém
5-6 db aszalt paradicsom
2 ek olívaolaj 
(a fűszeres aszalt paradicsom olajából használtam)
só, fehérbors ,frissen őrölt koriander
 koriander levél

tetejére . . . reszelt sajt




Elkészítés  . . .


Lobogó sós víz és pici olaj, ebben a tészta csomagolásán feltüntetett ideig
 főzzük a tésztát.
Amíg ez megtörténik el is készül a mártásunk.Edényben 2 ek olívaolajjal
 ( aszalt pari olajával) és a darabolt aszalt paradicsommal, fűszerekkel 
elkeverjük a mascarpone sajtot.
Házi mascarpone is kiváló hozzá, receptjét itt találjátok.
A forró leszűrt tésztát átforgatjuk benne, apróra vágott korianderrel
és reszelt sajttal szórva tálaljuk.

Jó étvágyat:)





















Szőlős - joghurt torta . . .






Ez a tejtermék alapú idény gyümölcsös torta, nem a klasszikus zselés állagú torta.Inkább habos mint tömött szerkezetű szeletelve mégis szépen tarja a formáját. 
Finom pikánsan savanykás és egyben édes is . . .







Hozzávalók . . .



24 cm-es kapcsos torta formához


Tésztához . . .

5 púpozott ek liszt
3 ek cukor
csipet só
3 db közepes tojás
2 ek olaj
1 ek 10 %-os ecet
0,5 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor



Krémhez . . . 


3 dl sűrű görög joghurt ( vagy tejföl)
2 dl habtejszín (cukrozatlan)
2 ek porcukor
1 tasak Dr Oetker instant zselatin fix
0,5 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
30 dkg piros és fehér szőlő vegyesen (mosva, lecsepegtetve, szemezve)



Díszítéshez . . .


pár szőlőszem kristálycukorban  hempergetve, szárítva






Elkészítés . . .



Tortaforma alját sütőpapírral béleljük. Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztához hozzávalóit egy tálban pár perc alatt simára keverjük kézi robotgéppel.
Tortaformában elsimítva 10-12 perc alatt  készre sütjük (tűpróbát végezni nem árt :)
Torta karimát rajta hagyva a tésztát lehűtjük.Szőlő fürtöket megmossuk, leszemezzük és pár darabot kristálycukorban hempergetünk, ami szépen rátapadt a nedves felszínükre. Szalvétára téve szárítjuk.







Amíg a gyors tortalapunk hűl elkészül a krém is. Tejszínt kemény habbá verjük. Joghurtban (tejfölben) elkeverjük a kétféle cukrot, amíg teljesen elolvad. Az instant zselatin fixet, majd a fél citrom reszelt héját, és a felvert tejszínnel és a -megmosott -lecsepegtetett -leszemezett szőlővel, óvatosan összeforgatjuk.
A krémet egyenletesen eloszlatjuk a tortalapon és a kandírozott szőlőszemekkel díszítve hűtőbe tesszük. Legalább 3-4 órára hűtés után óvatosan levesszük a torta karimáját és szeletelve fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
















Ropogós Tésztakéregben Sült Zöldbab . . .











Zöldséges étel tésztába burkolva,azaz ízek koncentrációja bezárva ,
 hm... egy próbát megér :)
Fűszeres, magyaros, másnap is ízletes
 akár hidegen fogyasztva is .







Hozzávalók . . . 4 személyre



500 g fagyasztott leveles tészta 
500 g zöldbab
2-3 ek olaj
1 kis fej vöröshagyma
só,bors, őrölt pirospaprika
majoránna, friss paradicsom ,paprika
1 gerezd  zúzott fokhagyma
3 közepes tojás
2-3 ek burgonyapehely(vagy zsemlemorzsa)
2 dl zöldség alaplé


tetejére . . .

1 felvert tojás(kenéshez)
szezámmag,lenmag(szóráshoz)










Elkészítés . . .



Leveles tésztát szobahőre teszem kiolvadni.Sütőt előmelegítem 200 fokra.
Elkészítek egy pörkölt alapot, amire teszem a zöldbabot,
ízlésünknek megfelelően fűszerezve, puhára párolom. 
Amikor teljesen megpuhult a zöldbab, 3 tojást villával  felverek
 és a zöldséges ételhez keverem. 21 X 26 cm-es kerámia edény alját 
kibéleltem a kinyújtott leveles tészta felével, úgy hogy
 a tál oldalát is fedje, majd megszórtam burgonya pehellyel
 ( vagy zsemlemorzsával) és rá kanalaztam a zöldséges  tölteléket. 
Beborítottam a szintén kinyújtott tészta másik felével, amit most
 tojással kentem és villával több helyen megszurkáltam , 
hogy a gőzöknek legyen hol távozni sütés közben. 
A tészta másik feléből egy keveset elcsentem, díszítés gyanánt
 kis masnikat formázva belőle. Szezámaggal és lenmaggal szórtam.
 200 fokra előmelegített sütőbe tolva, aranybarnára sütöttem .
(kb 15-20 perc)Amikor elkészült az egytálételünk pár percet
 érdemes várni, hogy szépen tudjuk szeletelni.
Friss zöld salátával és savanyúsággal kínáltam.


























2013-10-01






 Csiga - Futam . . .






Csupa-csupa A-vitaminos, őszi  almás-répás csigák várnak arra a konyhapulton, 
hogy a gyerkőcök jól megegyék őket . Igaz Dorkám egy darabig még eltologatta őket, 
hátha elindulnak és édesen énekelt is nekik biztatás - képpen :) S mivel nem voltak
 hajlandók mozdulni, maradt az üres pocakba való landolás egy bögre 
hideg tej kíséretében...


  Hozzávalók . . . 8 db csigához

tésztához . . . 

50 dkg liszt
1 dl langyos tej
1 tk cukor
1 mk só
15 dkg sütőtök püré( sült tök turmixolt húsa)
10 dkg olvasztott vaj
1 dkg friss élesztő

kenéshez . . . 

1 egész tojás, vagy tej

díszítésnek . . . 

 3 szál spagetti (száraztészta )
16 szem mazsola


töltelékhez . . .

3 db közepes savanykás alma
1 db sárgarépa
1 ek méz( vagy cukor)
1 tk őrölt fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
5 dkg vaj
fél citrom leve
1 ek búzadara












Elkészítés . . . 


Langyos cukros-sós tejben felfuttatom az élesztőt, lisztben elkeverem a sütőtök pürét
 és az olvasztott vajat. Beleütöm a tojást és az élesztős tejjel együtt simára dolgozom,
 meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztem (kb 20 perc)
Közben elkészítem a tölteléket.Meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem a
 sárgarépát + almákat,citromlével meglocsolom, ezután vajat hevítek lábasban 
és fedő alatt puhára párolom -mézzel (vagy cukorral, agy édesítővel ),
szegfűszeggel és -fahéjjal ízesítem. Amikor megpuhult, leveszem a tűzről,
 1 ek búzadarát keverek a masszához,amit hagyok megdagadni a gőzben.
(felszívja a gyümölcs  nedvességét)Sütőt előmelegítem 180 fokra, 
tepsit sütőpapírral bélelek.









Kelt tésztát 8 cipóra vágom és egyenként téglalap alakúra nyújtom.
Hosszabbik szélére 2 teáskanálnyi tölteléket kanalazok, majd
 szorosan feltekerem a tésztát. 









Mindkét végét boríték szerűen kicsit visszahajtom (ne jöjjön ki a töltelék) 
ezután csiga alakban 
2/3 -ad  részig feltekerem, a lelógó 1/3 részbe szúrom a szemeket
 ( kb 4 cm-es spagetti darabra 1-1 szem mazsolát teszek )
Lekenem csigákat tojással vagy tejjel. 










10 perc tészta  pihentetés, majd az előmelegített sütőben 180 fokon, középső rácson, 
15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Jó étvágyat :)