2014-04-23







Sós, omlós teasüti...










Sós sütiből a sok sosem elég! :D
Cukrász tanárom anyag hányada alapján készítve...
 hmmmm ... abbahagyhatatlan !
Szórhatod bármilyen általad kedvelt maggal
(szezám, kömény, mák, hagymamag,lenmag...)
vagy sajttal is :D
Tökéletes vendégváró! Akár több napig is friss marad :D








Hozzávalók...

500 g liszt
300 g margarin
1 tk só
2 tojás sárgája
100-120 ml tej


tetejére...

2 ek szezám mag
10 dkg reszelt sajt
1 tojás a kenéshez







Elkészítés...

Lisztben a margarint elmorzsoljuk, 100 ml tejben 
elkeverjük a tojások sárgáját és a sót, 
majd a lisztes keverékhez öntve, jól gyúrható, 
nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Túl morzsalékosnak
 ítélnénk a tésztát, kevés tejjel javíthatunk az állagán,
 de ne legyen ragacsos!!! Nejlonnal letakarva
 hűvös helyen pihentetjük.
Sütőpapírra téve, kb 1 cm vastagságúra nyújtjuk 
és lekenjük tojás sárgájával, villával csíkokat húzhatunk rá.








Hűtőbe téve pihentetjük, dermesztjük! 
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, nagy gáztepsit 
sütőpapírral bélelünk.
Egész tojás keverékével ismét lekenjük a tésztát, 
általunk kedvelt magokkal, sajttal szórjuk.
Éles késsel kis kockákra, vagy kiszúró segítségével
 tetszőleges formákra vágjuk.
Forró sütőbe tolva 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kötényeket felkötni! Jó alkotást :D


























Petrezselymes kéregben sült karaj-
sajtos burgonya pürével...











Kimondottan kedvelem a mediterrán térség, 
azon belül is 
az Olasz ételeket és italokat egyaránt!
Frissesség -üdeség árad belőlük
... és az a gazdag színvilág
...már önmagában is a csábítás maga!
Egy olasz séf főzőműsora kapcsán merült fel 
az ötlet, vasárnapi ebédünk elkészítéséhez ...
 süssétek, ízleljétek ! :D







Hozzávalók...
6 személyre

1 kg sovány sertés karaj(egyben)

petrezselyem pesto-hoz...

2 csokor friss petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl olíva olaj
0,5 dl fehér bor
1 tk só
bors


köret...

12 db közepes burgonya
1 tk só
frissen reszelt szerecsendió
frissen őrölt fehér bors
100 g sonka
100 g reszelt sajt
2-3 ek vaj
1 dl tejföl
2-3 dl meleg tej
3 ek zsemlemorzsa




Elkészítés...

Petrezselyem levélkéket lecsippentve mixer pohárba tesszük, sózzuk borsozzuk, hozzá öntjük az olíva olajat, fehérbort,
fokhagyma gerezdet, majd botmixer segítségével pürésítjük.
Olíva-olajat és fehérbort "érzésre" adagoljuk,
 pépes, jól kenhető állag eléréséig :D
Sovány karajt egy éles hegyes késsel, több helyen megszurkáljuk és sütő edénybe helyezve, 
rákenjük a petrezselyem pestot, úgy 
hogy mindenhol alaposan fedje a húst! 






... Majd hűtőbe téve pár órát össze érleljük az ízeket. 
Akár előző nap is előkészíthetjük a pácolt húsunkat.
Előmelegített 180 fokos sütőben puhára sütjük
(nálam 60 perc) Ügyeljünk rá, nehogy megégjen
a zöld pác, inkább fedjük le sütőpapírral 
a sütés vége felé!
Amikor elkészült, 10 percet pihentetjük,
 csak azután szeleteljük...
Gyönyörű, zöld, olajos szaft képződik, 
 illóolajok kioldódott illatától
 fűszerezett hús kíséretében.



Köret...





Burgonyákat meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. 
Főzővizet leöntjük, meleg tej és tejföl hozzáadásával 
botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük - tovább mixeljük.
Sonkát apró darabokra vágjuk és a püréhez keverjük. 
Tűzálló tálba téve tetejét elegyengetjük 
vékonyan zsemlemorzsával hintjük és reszelt
 sajttal szórjuk. Grill fokozaton, 190 fokon 
aranybarnára, - ropogósra pirítjuk ...
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!


















Cherry-Coke 
csirke ...










Gyors ebéd vagy vacsi ötletelés...
kissé formabontó, izgalmas fűszerezéssel.
Változatos ízvilágot kedvelőknek(is) ajánlom szeretettel!
Nálunk felkerült a kedvencek listájára! :D









Hozzávalók...
(4 személyre)

1,5 kg csirkeszárny


páchoz...

2 ek szójaszósz
1 ek almaecet
4-5 gerezd fokhagyma(zúzva) 
1 ek frissen reszelt gyömbér
frissen őrölt bors

szószhoz...

2-3 ek olaj
2,5 dl cola
2 ek szójaszósz
3 ek cherry

díszítéshez...

újhagyma
szezámmag









Elkészítés...

Csirkeszárnyakat a fenti hozzávalókat összekeverve, 
alaposan bekenjük és hűtőben 1-2 órát érleljük.
A megpácolódott húsokat, nagyobb edényben felforrósított
 olíva olajra öntjük(páclevestől)és a szósz hozzávalóit is
 bele téve puhulásig főzzük. Amíg a szaftunk
 is jól besűrűsödik,  pörzsanyagok karamellizálódnak 
és a ragacsos, ízletes szaft  körbe "öleli" 
a puhára párolódott csirke szárnyakat.
Amikor elkészült, azon melegében szezámmaggal és újhagyma szeletekkel díszítjük, párolt rizzsel körítjük.
Bármilyen általad kedvelt húsból elkészíthető, 
csak a főzési idő hossza fog módosulni :D
Kötényeket felkötni! Főzzetek finomakat :D















2014-04-20





A "hét bloggere"...




Megtisztelő és nagyon kedves felkérést, 
azaz megkeresést kaptam Receptneked blog és közösségi oldal virtuális konyhájától, ahol is hetente bemutatnak egy-egy bloggert, aki aktívan részt vesz az oldal recept gyűjteményének bővítésében. Anditól az Aranytepsi blog házi asszonyától kaptam meg a stafétát...amit sok szeretettel tovább is fogok adni 
Vass Lászlóné Editkének.Keressétek és szeressétek ezt a sok-sok finomságot rejtő receptes oldalt :D




Mutatkozz be pár szóban!

Varga Anikó vagyok, egy vidéken élő, három gyermekes családanya és boldog társ :D Családi házban, a Kis-Duna közvetlen közelében élünk, csodás kiránduló helyekkel tarkított nyugalmas helyen.
Huszon éve az egészségügyben dolgozom, jelenleg 3 éves kislányommal töltöm itthon utolsó szuper anyasági időmet.

Mióta írsz blogot és mi volt a motivációd ami miatt elkezdted?

Közel egy éve kezdtem aktívabban a blog írásba, családom kedves biztatására és saját örömömre :D Azt hittem így el fogom tüntetni a számtalan cetlire jegyzetelt kis ötletemet…hááát….nagyot tévedtem :D Ötletelésből kifogyhatatlan vagyok!

Van valami története az Olajbogyó névnek?

Nagy kedvenc az OLAJBOGYÓ! Legyen az bármilyen színű és típusú, töltött vagy natúr, zöld vagy fekete. (valahogy úgy vagyok vele,mint Gombóc Artúr a csokival Azon kívül a mediterrán ízvilág és saláták nagy rajongója is vagyok, nincs különösebb sztorija a névválasztásnak :D

Kitől és mikor tanultál meg főzni? Hány személyre főzöl és kik ők?

Kezdetben anyukám segített az alapvető technikák elsajátításában, majd aztán hamar jöttek a “különc” ötletelések és kísérletezések, amit azóta is töretlen lelkesedéssel űzök! Öten vagyunk a családban, 3 pasi meg ketten csajok. Az ő pocakjuk “megtöltése” a kedvenc elfoglaltságom.
Igyekszem változatos és új ízvilágokat becsempészni a mindennapokba, lehetőleg sok zöldség és gyümölcs bevonásával. Süti sütés nélkül, pedig nem telik el, maximum csak 2 nap :D

Mi volt a legnagyobb siker, amit elértél az életedben és mi az, amit el szeretnél érni?

Legnagyobb siker? A családom, a három gyönyörű gyermekem és a csodás férjem :D ” Blogger berkekben” még csak most kezdek el kibontakozni, már több újságban jelent meg fotóval illusztrál receptem, aminek remélem lesz még folytatása.
Különleges termékeket gyártó cégektől kaptam lehetőséget, termékeikből való ételek készítésére és azok publikálására. Jelenleg egy sikeres cukrász vizsgát mondhatok magaménak, ami nagy boldogság,
ami még rendkívül sok gyakorlást, tapasztalat szerzést , alázatot követel a szakma iránt-ami remélhetőleg a jövőt megalapozza.

Sütés, vagy főzés?

Mindkettő! Egyszerűen kikapcsol, felvidít! Örömmel tölt el az üres tányérok mosogatása, és természetesen az elismerő mosolyok begyűjtése is.

Melyik a kedvenc ételed?

Nincs kedvencem! Minden szezonnak megvannak a maga kívánatos és inspiráló növényei-gyümölcsei, ami nagyon inspirálón tud hatni rám :D Igazából sosem tudok egyforma ételt készíteni, folyton változtatás kényszerem van!
Megtanultam, hogy azon nyomban lejegyezzem mit és hogy készítettem, esetleg valaki kedvet kap hozzá :D Egyre több pozitív visszajelzést kapok a blogot látogatóktól, ami nagy öröm és megtiszteltetés számomra!!!

Melyik az az 5 általad írt blogpost, amit szívesen megosztanál a receptneked.hu olvasóival?

A hét bloggere cím minden héten másra vándorol! Mindig az aktuális blogger nevezi meg az utódját. Te kit választasz? A választásod indokold is meg!

Vass Lászlónénak, a Konyhamánia Edit módra házi asszonyának szeretném átadni a stafétát. Változatos és finom receptekkel kápráztatja el a sütni-főzni tudók és tanulókat egyaránt :D
Köszönöm a megtisztelő lehetőséget Andinak és a receptes oldal stábjának!

Üdv Varga Ani






2014-04-19







Szőlőmag"lisztes" 
tojás kekszek...













Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani 
a "webes étert":D
.
.
.

Ötödik nap ... Szőlőmag őrlemény ...









Elérkezett az ötödik magőrleményes nap, 
egész héten sok-sok jó ötlettel és finomsággal
 szembesülhettünk szorgos "Kanálkák által" :D
Egy gyorsan elkészülő kekszet sütöttem belőle, 
amit a holnapi kirándulásra magunkkal vihetünk...




Hozzávalók...

60 g Batha-porta szőlőmag"liszt"
120 g búza finomliszt
100 g kókuszzsír
50 g mazsola
60 g porcukor
(vagy édesítőszer)
1 mk szódabikarbóna
csipet só


bevonáshoz...

100 g csokoládé 
2 tk tejszín
színes szórócukor







Elkészítés...
(22 db)

A keksz hozzávalóiból a mazsola kivételével tésztát gyúrunk.
Henger alakúra sodorjuk és fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük. Majd egy mélyebb kiskanálba nyomkodunk a masszából 
és abból kivéve, domború tojás alakzatot kapunk(mérő kanál készletből használtam az evőkanál méretűt)







 Sütőpapírral fedett tepsibe sorakoztatva, 
előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 perc
 alatt kisütjük. 
Hűtőrácsra tesszük és vízgőzön megolvasztott 
csokoládéba mártjuk a "tojás"keksz tetejét, 
színes szórócukorba mártjuk és dermesztjük.
Gyerkőcökkel együtt is bátran készíthető
roppant egyszerű és gyorsan elkészülő, 
egészséges ropogtatni való :D
Akár remek nyusziváró is válhat belőle :D






Először is mindenképp tisztáznunk kell, hogy a szőlőmagból kétféle dolog készülhet: szőlőmagliszt és szőlőmagolaj. Amikor a liszt készül, akkor születik az olaj is, ugyanis az összegyűjtött magból kipréseljük hideg sajtolással az olajat, majd ezután őröljük meg. Mindkét természetes termék számtalan módon felhasználható, aminél több módozata csak az egészségünkre gyakorolt hatásában van.Talán nem túlzás azt állítani az antioxidánsokról, hogy a világon az egyik legnagyobb mennyiségben a szőlőmagokban vannak jelen.Kevésbé alakulnak ki gyulladásos betegségek, kiemelten fontos szerepe van azonban e mellett az érrendszert felépítő szövetek egészségének megőrzésében, és úgy védi a szívet, hogy csökkenti a magas vérnyomást, illetve a káros koleszterin szinttel is könnyedebben leszámol társaival szemben.Mivel a szőlőmag egészben vagy csak simán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért összeőrlik, amivel a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerülhetnek.Beletehetjük joghurtokba ,kenyértésztába  és müzlihez egyaránt.Kozmetikumnak sem utolsó.
Sőt, bőrradírként egy kis mézzel,kevés vízzel (nem lehet forró ,csak meleg) pár  csepp szőlőmagolajjal összekavarva kiváló házi natúr kozmetikumot kapunk melytől puha bársonyos tapintású lesz bőrünk.(forrás: Batha-porta )












2014-04-18






Lenlisztes-magvas kréker...









Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani 
a "webes étert":D
.
.
.

Negyedik nap ... Lenmag őrlemény ...








Lenmagot gyakran, sőt rendszeresen használom
 kis konyhámban.Rendkívül sok élettani tulajdonsággal rendelkezik, legfőképp emésztés terén :D Magát a "magőrleményt" most volt alkalmam először kipróbálni.
 Nagy sikere volt...a gyerkőcök sorban kapkodták 
el a tálkából friss gyümölcs és tea kísérővel :D 
Legközelebb más magvakkal dúsítva is próbát teszek...


Hozzávalók...

200 g búza finomliszt
100 g Batha-porta lenmagliszt
2 mk só
fűszer keverék(opcionálisan)
1 tk szódabikarbóna
2 ek olíva olaj
200 ml víz
100 g napraforgó mag
50 g lenmag
50 g szezám mag
50 g reszelt parmezán(opciós)


Elkészítés...

A tészta hozzávalóiból, jól kezelhető 
rugalmas anyagot kapunk, amit frissen tartó fóliába
 csomagolva 1-2 órácskát pihentetünk.
Sütőt előmelegítjük 190 fokra, nagy sütőlemezt 
készítünk elő.Gyúrótáblára tepsi méretének megfelelő nagyságú
 sütésálló papírt helyezünk, amin a lehető legvékonyabbra nyújtjuk a tésztánkat(célszerű, egy nejlonnal letakarva a tésztát-nyújtást végezni :)Éles késsel vagy pizza vágóval szeleteljük a tésztát(négyzet-téglalap-hosszúkás-rombusz...)Mindvégig a sütőpapíron hagyva a tésztát!
 Majd papírral együtt tepsire áthúzzuk és 12-15 perc alatt ropogósra sütjük. Sütés után, résre nyitott sütőajtónál hűtjük.
Amikor lehűlt, csak egyszerűen, kezünkkel széttördeljük a krékereket a vágások mentén :)









Kínálhatjuk gyors vendégváróként egy kis mártogatóssal
 és friss zöldségekkel, de akár tízóraira és 
uzsonnára is nagyon finom, gyümölcs és tea kíséretében.
Kötényeket felkötni! Jó ropogtatást :D







A lenmagliszt készítése során a lenmagból először hidegen kipréseljük az olajat, ezután finom lisztté őröljük.A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ajánlott, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrázók, paleozók, Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe.Mivel hashajtó hatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk vele.Sokféleképpen felhasználható. Sűríthetünk is vele, mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot tud felvenni. Sütés során a megadott lisztmennyiség egy része helyett használjunk lenmaglisztet, hogy javítsuk ételeink beltartalmi értékét. Ha ezt tesszük, több folyadékra lesz szükség, mint amennyit a receptek írnak. A lenmaglisztet tartalmazó péksütemények, kenyerek gyorsabban barnulnak.A lenmagliszt a szervezet megtisztítását is elősegíti.
(forrás: Batha-porta )