2014-02-21






Lekváros bukta ...









Kelt tészták soraiban, gyakran visszatérő
 vendége nálunk a "Lekváros bukta". 
Lehet nem szeretni? :)




Hozzávalók ...
16 db-hoz 


50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
6 dkg vaj
5 dkg porcukor
csipet só

-lekvár a töltéshez
porcukor a szóráshoz...




Elkészítés ...


1 dl langyos tejbe kevéske porcukrot teszünk,
 bele morzsoljuk az élesztőt, plusz 2 ek 
lisztet és kovászt készítünk. A tojás sárgákat
 a megmaradt cukorral meg a sóval elkeverjük és 
hozzá adjuk a többi langyos tejet. Ezt az 
egyveleget az átszitált liszthez adjuk és 
olvasztott vajat is hozzá öntve, szép sima 
tésztát dolgozunk ki.  Langymeleg helyen, 
nejlonnal letakarva duplájára kelesztjük.
 Enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, 
kinyomva a tésztából a felesleges gázbuborékokat.
 1 cm vastag téglalap alakra nyújtjuk,
 és éles késsel/pizza vágóval 10 cm-es négyzetekre 
vágjuk, amik közepébe lekvárt kanalazunk-> 
Célszerű sűrű, sütésálló lekvárt használni, 
hogy ne "szökjön" ki a tésztánkból :)
A tészták két szélét kicsit behajtjuk és az 
egészet óvatosan félbe hajtva, enyhén megnyomkodva, 
hogy a lekvárt gondosan bezárjuk :) 
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütő aljába
 én vízzel teli edényt szoktam tenni, elősegítve
 ezzel a bukták jobb állagának elérését :)
Kivajazott/sütőpapírozott tepsiben szorosan 
egymás mellé helyezzük és tetejüket olvasztott
 vajjal/vagy tojással lekenjük.










Forró sütőbe tolva, 15-20 perc alatt aranybarnára 
sütjük...kis pihentetés után tálra szedve, 
porcukorral hintjük :)
Kötényeket felkötni :) 
Jó étvágyat!



































2014-02-20




Burgonya "Sushi" ...







Kicsit fura, kicsit különc megközelítése a krumpli pürének :) Előételként-szója szószba vagy balzsam ecetbe mártogatva,de akár köretként, sült-és bundázott húsok mellé is kínálhatjuk...





Hozzávalók  ...
4 személyre


Külső réteghez...

50 dkg tisztított burgonya
1 ek vaj
őrölt fehér bors
 frissen reszelt szerecsen dió

töltelék...

4 szelet főtt sonka
1 szál angol zeller
1 pritamin paprika
3db szép zöld kel levél 

szóráshoz...

szezám mag és lenmag






Elkészítés ...


Burgonyákat sós vízben puhára főzzük, levét leöntjük,1-2 evőkanálnyi vajat hozzá adva, krumplinyomóval krémes állagúra törjük. Ízlésünk szerint sózzuk-borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd langyosra hűtjük.
A kel leveleket és a zellerszálat forró vízgőz felett megpároljuk.
Frissen tartó fóliából egy nagyobb darabot vágunk és ezen kézzel egyenletesen szétnyomkodjuk a burgonya pürét, majd hosszanti felébe a kel leveleket terítjük, ezt sonka szeletekkel fedjük, vékony csíkokra vágott zeller és pritamin paprika kerül még rá. A feltekeréshez én egy bambusz alátétet hívtam segítségül, amivel jó szorosan a fóliával együtt tekertem "sushit" ! Pár órára hűtőbe tesszük , majd szezám-és lenmag keverékkel megszórjuk, recés késsel karikákra szeljük, lehűtve kínáljuk. Balzsamos ecetbe vagy szója szószba is mártogathatjuk, a gyerekek nálam rántott husi mellé fogyasztották köretként.
Legközelebb a tölteléket kiegészítem még sajttal, és többféle zöldséget is bevetek majd ... Finom volt és látványos!  
Kötényeket felkötni:) Jó étvágyat!












2014-02-14





Tonhalas sült rizsgombócok -
lepény kenyér köntösben ...








Újrahasznosítás célzattal készültek ezek a kis gombócok,
az előző napról megmaradt főtt rizst nem szerettem volna kidobni. 
Így nem is recept, csak egy ötlet született, amit megosztanék veletek :)
 Majonézes jégsalátába bújtatva, sült édes burgival ....
az egészet  egy tortilla lepénybe bugyolálva  fogyasztottuk. 
Kamasz fiam széles mosollyal nyugtázta ... finooom ...ilyet kéretik a suliba csomagolni! :)
Egy közösségi oldalon Katuci, a  http://katucikonyha.blogspot.hu/ háziasszonyának ,
játékra invitálását olvastam... Vigyázz-Kész-Főzz!!! immár 61.fordulójára...
 ide pont beillik  ez a villám szendvics tekercs! Szeretettel tekerve :)











Hozzávalók ...
(26 db gombóchoz)

30 dkg főtt rizs
1 doboz tonhal konzerv( 130 gr)
1 tojás
1 szál újhagyma 
1 ek olíva olaj
só, citrombors
1 szál friss kakukkfű/szárított
1/2 citrom héja és kevéske leve
2 ek zsemlemorzsa

tálaláshoz...

1 fej égsaláta
majonéz
1 db édes burgonya/fő
pritamin paprika
lepény kenyér/tortilla lap


sütéshez...
zsemlemorzsa+ szezám mag és olaj 







Elkészítés ...

Tonhalat lecsepegtetjük a levétől, főtt rizshez adjuk  és "szánk íze szerint" 
a fent leírt hozzávalókat felhasználva  "szánk íze szerint"  fűszerezzük :)
Tojással és zsemle morzsával formázhatóvá téve, diónyi gombócokat gömbölyítünk, szezám magos morzsába forgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
Amíg sülnek jégsalátát és pritamin paprikát szelünk , majonézben átforgatjuk és a felmelegített tortilla tekercsre halmozzuk. Sült édes burgonyával és a ropogósra sült tonhalas gömbökkel koronázva feltekerjük és ....  jó étvágyat hozzá :)





2014-02-13





Gesztenye Bomba-rumos meggyel ...









A gesztenye  ízvilága mindig nyerő nálunk, ezért nagy melléfogásra 
nem számítottam a gyerkőcöknél :)
Igaz a rumban lubickoló meggyeket, fele-fele arányban kihorgászta a társaság, 
de én bátorítanék mindenkit, hogy tegye bele, mert így finom !
A mázzal akadtak kis problémáim --- számomra új csokoládét próbáltam---nem jött be :(
A zord külső, azért fogyasztható ízeket takar ám ! :)









Hozzávalók ...
( 26 db)

-bombához...
25 dkg gesztenye massza
25 dkg darált keksz
10 dkg margarin
6 dkg porcukor
1 ek rum/rumaroma
tejszín vagy tej, hogy jól gyúrható masszát kapjunk

-töltelék...
26 db rumba áztatott magozott meggy
1-2 ek barack lekvár

-piskótához...
3 tojás
3 ek liszt
3 ek cukor

-mázhoz...
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg keserű csokoládé
1,5 dl tejszín








Elkészítés ...


A gesztenye "bomba" hozzávalóiból jól gyúrható masszát készítünk és becsomagolva hűtőbe tesszük.
3 tojásból piskótát sütünk-  A sütőt 170 fokra előmelegítjük, sütőpléht papírral fedjük.
Tojásokat ketté választjuk, fehérjét 2 ek cukorral felhabosítjuk, majd a  sárgáját pedig 1 ek cukorral fehéredésig  mixeljük. Mindkét masszát egybetelepítjük, óvatosan elkeverjük és az átszitált lisztet apránként hozzá adva óvatosan bele forgatjuk. Egyenletesen elsimítjuk a sütőpapíron, előmelegített 170 fokos sütőben 10-15 perc kisütjük, majd hűlés után 4 cm-es korongokat szúrunk ki belőle.
Picinyke lekvárral megkenjük a korongokat egyenként és a masszából egy kis fagyis kanál segítségével "bombákat" kanalazunk, de csak fél adaggal---itt lép a meggy a középpontba, majd befedjük színültig a kanál formát. Itt javasolom a fagyis kanál a forró vízfürdőbe mártást minden gombóc előtt. Jön a gyors bomba elhelyezés a lekvározott piskóta lapokon és a tejszínben felolvasztott csokifürdőbe mártás :) Pici kapszlikba csücsültettem őket az egyszerűbb fogyasztás kedvéért...Kedvetek szerint, akár díszíthetitek is  a bombák tetejét.
A "hatástalanítást", hűtőben történő pár órányi pihentetés után célszerű eszközölni !!!  :)
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat hozzá!
































2014-02-10






Gyömbéres-kakaós kalács ...






Gyömbér és kakaó izgalmas párosa , új szintre emeli a reggeli kakaózás hangulatát :)
 Puha vaj és narancs dzsem pedig igazi korona lehet a csíkos kalács szeleteken!
 Készítés közben, a sütőből áradó illatokról már ne is beszéljek...





Hozzávalók ...
22 cm-s gyümölcskenyér-sütőformához

50 dkg liszt
1 tojás
2 dl langyos tej
2 ek porcukor
2 dkg élesztő
1 tk vanília aroma
1 tk frissen reszelt gyömbér/gyömbérpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
6 dkg olvasztott vaj
egy csipet só







Elkészítés ...


Egy nagy tálba lisztet szitálunk, közepébe mélyedést készítünk és ide morzsoljuk a friss élesztőt. Langyos tejben elkeverjük a cukrot, vanília aromát és az élesztőre öntjük. 
Amikor megéledt a kovászunk elkezdjük alaposan kidolgozni, felvert tojást,sót és olvasztott vajat adva hozzá szép simára gyúrjuk. Szépen kidolgozott tésztánkat megfelezzük.
 Egyik felébe- 1 ek langyos tejben elkevert kakaóport, másikba-  finomra reszelt gyömbért/gyömbérport dolgozunk el. Nejlonnal letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük mindkét cipócskánkat. (40 fokos, gőzös sütőtérben szoktam ebben a hűvös időszakokban)
Enyhén lisztezett felületen mindkét tésztát kb egyenlő nagyságú téglalappá nyújtjuk,majd egymásra helyezve rövidebb oldaluktól kezdve, rolád szerűen feltekerjük és a sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér sütőformába tesszük. Újabb 20 percnyi langymeleg pihenő után 180 fokra előmelegített, gőzös sütőtérben, kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütés után pár perc formában való várakozás után, rácsra téve hűtjük. 
Vajjal vagy kedvenc dzsemünkkel kínálva nagyon finom, 
gyömbértől illatozó kalácsot "varázsolhatunk" szeretteink elé :)
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!































2014-02-08






Duplán csokis Kókuszkocka...









Régen a suli bulik asztaláról nem hiányozhattak ezek a csokiban és kókuszban dőzsölő kockák. Igazi retro hangulat kerít hatalmába, ahányszor csak elkészítem! 
Szerencsére a mai idők gyerekei is rajonganak értük! :)
Ahány ház ... annyiféle kókusz kocka :D








Hozzávalók...
(20 X 30 cm tepsihez)

-tésztához-

3 db tojás
3 dl tejföl
1 dl olaj
30 dkg liszt
20 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
10 dkg sütés álló csokicsepp 
vagy darabolt csokoládé
egy csipet só


-mártó öntethez-

2,5 dl tej
10 dkg csokoládé
4 ek cukrozott kakaópor
1 ek rum/rumaroma
5 dkg vaj

-hempergetéshez-

10 dkg kókuszreszelék








Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit kibéleljük sütőpappírral, vagy vajazzuk és enyhén lisztezzük. Ötlet! Egy nagy sütőpapírt összegyűrünk és széthajtogatva tesszük a tepsibe, így mindenhol egyenletesen fedi a felületet, még a sarkokban is - és nem utolsó sorban a mosogatást is megspóroljuk!!! :)
Lisztet és sütőport átszitáljuk, félre tesszük.
Tojásokat a kétféle cukorral és sóval habosra keverjük.
Tejfölt és olajat is hozzá mixeljük, majd keverőlapát segítségével bele forgatjuk a sütőporos lisztet. A masszát simára keverve, csokoládé darabokkal tovább "tuningoljuk". 
Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük (tűpróba!)
Kókuszreszelékkel megszórt felületre borítjuk és hűtjük.
Mikróban tejet és vajat össze melegítjük, majd csokoládét tördelünk bele és cukrozott kakaóporral, rum aromával csomómentesre keverjük. 
Vigyázat gyerekmentes övezetben végezendő feladat! :D
 Mire a mártogatáshoz kezdtem volna, új csokis szószt kellett csinálnom :)))
A tejfölös-piskóta tésztát ízlésünknek megfelelő nagyságú kockákra vágjuk - egy villa segítségével csokoládés szószba mártjuk, majd kókuszreszelékbe hempergetjük.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat :)














2014-02-05




Mogyoró - ropogós ...








Jelenleg nálunk ez a top 1 nassss :)
 Alapötlet Ágitól a Boldog kukta blog asszonykájától ered, aki darált diót használt ehhez a finomsághoz (boldogkukta.blogspot.hu)
nálam  ezúttal török mogyoróból készültek ...
Legközelebb pisztácia és mandula őrleménnyel is próbálkozni fogok:)







Hozzávalók ...

10 dkg darált török mogyoró
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor
5 dkg liszt
1 narancs reszelt héja, és felének a leve

Díszítésnek tejszínhab, vagy olvasztott csokoládé



Elkészítés ...

Hozzávalókból, sima krémes masszát kavarunk, amit fél órára hűtőbe teszünk " ízek összeérése " célzattal ;)
Nem fog megszilárdulni, sűrű krémszerű állaga van ... 
Sütőt előmelegítjük 180 fokra és nagy tepsikre sütésálló papírt helyezünk. Egy teáskanál segítségével kb 5-6 cm-s köröket maszatolunk vékonyan a sütőpapírra. 





Előmelegített sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük. 
Ennél a résznél  varázslatos az illatorgia:) 
Vigyázzunk! Nagyon könnyen megég és akkor képtelenség lesz papírostól feltekerni! Kárba vész a munkánk!
Sütőből kivéve várunk egy keveset, és határozott mozdulatokkal, kezünket nem megégetve közben, rolóvá tekerjük a papírt az illatozó korongokkal együtt. Így megadva a jellegzetes formát mogyorós chipseknek :)
Amikor kihűlt, óvatosan, a papírt letekerve leszedegetjük a csinos kis billegő chipseket.
 Igazából azért nem írtam pontos darab számot, mert az első sütőpléh termése, gyakorlatilag a pocakomba landolt, ugyanis túl sütöttem és iszonyat mód össze törődtek :(
Kb azért 40 db körül számolhattok a végeredménnyel.
Falatozás előtt közvetlen, tejszínhab csíkot nyomtunk a közepükre és apró mogyoró darabkákkal szórtuk. Hmmm ... habosság és robogósság! Királyság! 
Olvasztott csokoládéba mártogatva is nagyon finom! 
Fantáziádra bízva a tálalás :)
Amennyiben a vendégeidnek elkészíted
tuti favorit leszel "ropogós finomság" ügyileg!
Kötényeket felkötni! Ügyeskedjetek!























Csokoládés márvány kenyér







Csokoládés márvány "kenyér"... 













Klasszikus márványos teasüti fényes csoki mázzal leöntve. Hétköznapokat megédesítő kakaó-vanília örvénnyel a belsejében...
Beszélgetős-kávézós délutánokról nem hiányozhat, pláne hogy nagyon egyszerű elkészíteni ;)







Hozzávalók...
(24 cm-s gyümölcskenyér formához)

23 dkg vaj/margarin
23 dkg porcukor
4 db tojás
28 dkg liszt
0,5 tk vanília esszencia
1 tk sütőpor
2 csapott ek holland kakaópor
2 ek tej
csipet só

csokoládé bevonat(ganache)

1,5 dl tejszín
15 dkg jó minőségű csokoládé 









Elkészítés...

Formát kivajazzuk és enyhén lisztezzük, sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Vajat és porcukrot krémesre keverjük, majd a tojásokat és vaníliát hozzá adva tovább keverjük kézi mixerrel. A száraz alapanyagokat össze szitáljuk (kakaópor kivételével!) és apránként a vajas masszához forgatjuk, amíg csomómentes nem lesz :)
Kevéske langyos tejjel lágyítsunk a tészta állagán ha szükséges(liszt minőség változó) A massza kb. felét egy másik tálkába szedjük, amit 1 ek forró víz + kakaópor keverékével színezünk meg! 
A kétféle masszát felváltva, vagy fele - fele arányban ... kedvünk szerint rétegezve a formába kanalazzuk. Előmelegített forró sütőben 50-60 percig sütjük (tűpróba!) A megsült süteményt formában hagyva "fejre állítjuk" és így hagyjuk langyosra hűlni. Formából kivéve rácson hűtjük ki teljesen :) Kis edényben a tejszínt felforraljuk és tűzről levéve bele tördeljük a csokoládét. Addig keverjük amíg elolvadnak a csoki kockák és szép sima, fényes mázat nem kapunk. Ezzel leöntjük  márványos kenyérkénket és dermedésig hűvös helyen tároljuk. Díszítésként csokoládé reszeléket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöt, csokis mazsolát is használhatunk... Recés élű késsel gyönyörűen szelhető, nem túl édes, tömör-testes uzsonna sütemény. 
Gyerkőceim barack lekvárt kanalaztak mellé,
 "így az igazi" kijelentéssel :)
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
































2014-02-04





Kevert Narancsos téli saláta ...







Saláta jöhet minden  mennyiségben!... Ági a boldogkukta.blogspot.hu háziasszonykája adta az ihletet minap, egy reggeli színes játékban. Bármilyen, szívednek kedves zöldségből és gyümölcsből lehet salátát "rittyenteni" csak az összetevőknek "nem árt" ha passzol az ízvilága ;)... akkor bátran kavarjunk ki valamit! Az ötletem a következő ---






Hozzávalók ...
(1 személyre)

1 db narancs
3-4 db koktél paradicsom
olajbogyó
1/4 fej lila hagyma
pár csipetnyi kakukkfű
1 ek olíva olaj
oreganó levélkék
friss petrezselyem levél
zeller levél
0,5 narancs kifacsart leve






Elkészítés ...

Zöldségek és gyümölcs tisztítás---aprítás---friss fűszernövénykékkel megszórjuk és olívaolaj-narancslé keverékkel alaposan meglocsoljuk, átforgatjuk majd az egészet sűrű villa csapásokkal eltüntetjük :)
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!