2014-08-22








Krémes-mákos sütemény...











Szomszéd asszonykámmal történt beszélgetésünk
 alkalmával eszembe jutatta az általam olyan
 régen készített meggyes -mákos süteményt...
ezúttal a meggyet, habos-angol krémre cserélve 
avattam fel az unoka hugimtól kapott, 
meglepi virágos tortatálat :D
Kiadós adagról van szó, így a kevés
létszámmal rendelkező családoknak, elegendő lehet 
akár fél adag is...bááááár... Döntsétek el inkább ti!











Hozzávalók...
24 X 34 cm-s tepsihez

tésztához...

250 g mák(400 ml)
400 ml kristály cukor
400 ml tej
csipetnyi só és őrölt fahéj
4 tojás
400 ml liszt
5 ek olaj
1 csomag sütőpor(7 g)



krémhez ...


3 tojás sárgája
80 g cukor
300 ml tej
5 csapott tk zselatin
1 tk vanília esszencia
350 ml habtejszín









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180°C-ra, tepsit sütőpapírral
 béleljük(érdemes a papírt kissé meggyűrkészni előtte,
így mindenhol szépen el tudjuk igazítani a tepsiben :)
A mákot és cukrot ledaráljuk... többi száraz hozzávalóval
elkeverjük, majd következnek a nedves hozzávalókkal
való közös kavarás...tepsibe vele és betoljuk kb    percre
az előmelegített sütőbe.Tűpróbával ellenőrizzük a
tészta állagot! Papírostól kiemeljük és hűtjük...
A krémhez...vízgőz felett össze melegítjük a tojások
 sárgáját, cukrot,vaníliát, zselatin és a tejet.
Vigyázat! Nehogy rántottát készítsünk :D
Állandó kavargatás mellett, legyünk résen!
A tojástól kissé besűrűsödik a krém alapunk,
azaz az "angol krémünk" alapja. Langyosra hütjük
és óvatosan a felvert tejszínhabhoz forgatjuk.
Lehűlt mákos tésztánk széleit levágjuk(félre tesszük!
nem megesszük! :)Habos krémet egyenletesen elsímítjuk
rajta és a (félre tett)tészta szélek morzsájával
 díszítve, pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
Könnyed, kiadós, habos sütike, amiből a meggy most 
nem is hiányzott(annyira)!
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D
















2014-08-21







Ringló-alma 
mini cobbler...
















Utolsó ringló szilvákat szüreteltem le a fánkról, 
no meg pár árválkodó zöld alma a spejzban, amiből
gyors és laktató édesség készült az "éhes" apró népnek 
... A coblerrel sosem fogunk mellé, hiszen bármilyen 
gyümölcsöt tehetünk a rakoncátlan tészta hupplik
 alá! A fagyi, amit mellé kanalazunk, már csak
 a sütikénk megkoronázása :D










Hozzávalók...
12 muffin formához


tésztához...

250 g liszt
50 g kristálycukor
1/2 csomag sütőpor
1 mk fahéj(opciós:)
100 g vaj
100 ml tejszín
csipet só


tetejére...

2 ek kristálycukor
1 mk őrölt fahéj
1 maréknyi pörkölt pisztácia
50 g fehér csokoládé



gyümölcsös alaphoz...


 mézédes ringló úgy 5-600 grammnyi
és 2 db zöld alma
őrölt fahéjjal és szegfűszeggel
ízesítettem, pluszban édesítésre 
nem volt szükség :)
2 csapott evőkanálnyi kukorica keményítő






Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180°C-ra, aluminium kapszlikat 
vékonyan olvasztott vajjal kikenjük.
Ringlót kis darabokra vágtam, almát nagyjukú
reszelőn lereszeltem, kevéske citromlét  
locsoltam a gyümölcsökre. Őrölt fahéjjal és 
szegfűszeggel ízesítettem, majd elkevertem 
a kukorica keményítővel.
 Hozzávalók össze dolgozásából, lágy, ragacsos
 szerkezetű tésztát kapunk...
Muffin méretű, aluminium kapszlikban elosztottam 
a fűszeres gyümölcs keveréket, amire lisztezett kézzel 
tészta darabokat tépkedtem. Fahéjas cukorral és 
durvára vágott pisztáciával szórtam, valamint
minden mini cobbler közepébe 1 kockányi 
fehér csokit nyomtam. 
Egy nagy tepsire rakosgattam a kapszlikat és kb
 15-20 perc alatt, aranybarnára karamellizálódott 
a felszínük...már csak annyi a dolgunk, hogy
kiskanalat ragadjunk és vigyázzunk, hogy a forró 
gyümölcsös töltelék meg ne égesse a szánkat!
Másnap is nagyon finom, mint egy kis pitét ki 
tudjuk csúszatatni a formából... 
Fagylalttal, mascarpone krémmel, vagy akár vaníliás 
joghurttal is kínálhatjuk.
Jó étvágyat hozzá! :)

























2014-08-05









Ecetes sült paprika
tojással...














Paprika szezonja van, ami egy nagyon sokrétűen
 elkészíthető ízletes zöldség. Igazándiból nem 
receptet hoznék, csupán csak felelevenítem a
régmúlt családi hagyományos reggelik hangulatát <3 i="">
Biztos nálatok is található ilyen bevált finom recept ?!






Hozzávalók...
2 személyre


1-1 nagy darab piros, sárga, zöld
húsú pritamin paprika
1 csípős pepperoni/vagy chili paprika
(ez persze opcionális :)
4 db tojás
só, frissen őrölt bors
kevéske olíva olaj
2 ek almaecet








Elkészítés...


Paprikákat falatnyi darabokra vágjuk, csípős 
pepperoni/chili paprikát megszabadítjuk a magjaitól
(csak aki aki nem szereti erősen az tegye! :)
Egy nagy serpenyőben olíva olajat hevítünk, ezen 
megpirítjuk a paprikákat, majd fűszerezzük és 
2-3 evőkanálnyi alam ecettel locsolva, pár percig 
pároljuk. (Szerintem úgy a legfinomabb ha a paprika még
 kicsit ropogós marad, de a héja már pirult, barnás lesz
 a hőtől :) A tojásokat egy kis tálba felverjük és 
nyakon öntjük vele a sült paprikákat.
Pár percnyi sülés után tányérra borítjuk és
a másik felével lefelé fordítva, azt is pirosra pirítjuk.
Grillezett mozzarella sajttal és friss salátával
kínáltam... Jó étvágyat!







Nincs kedved vagy időd főzni? 
Vagy csak éppen éhes baráti társaság toppant be 
váratlanul? Néha néha bizony velem is előfordul :)
 ilyen esetekre mentő ötletként egy megbízható,
 online webes felülettel rendelkező, házhoz szállítással
foglalkozó céget ajánlanék nektek, a Foodpandát :)
Azért a fakanalat se dugjátok el a fiók mélyére !!! :)























2014-08-01








Majonézes tonhal saláta...









Különféle hal konzerveket rendszeresen tartok itthon,
mert pillanatok alatt ízletes dolgokat készíthetünk
a farkas éhes családnak. Most éppen egy aprított 
tonhal hús akadt a kezembe :) Villám kavarintás,
egy-két fűszer és citrus, amíg a pirítós 
aranybarnára pirul...hmmm mennyei 










Hozzávalók...


1 doboz aprított tonhal konzerv olíva olajban
majonéz
 csipetnyi  citrombors 
őrölt koriander koriander
 tengeri só
majonéz
snidling
citrom


Elkészítés...


A halhúsról lecsepegtetjük a felesleges olíva olajat,
citruslét csavarunk rá, héjából is reszelünk hozzá 
egy keveset, valamint ízlés szerint fűszerezzük, 
2-3 evőkanálnyi sűrű majonézt keverünk hozzá, 
snidlinget aprítunk bele és összekeverve 
azonnal tálalhatjuk...
Pirítós is kész ugye?
Jó étvágyat!

















2014-07-30









Citrusos kenyér...












Nyári melegben is, de szinte minden évszakban hódít
nálunk a citromos variánsok sora.
(Örök citrus íz rajongó vagyok és maradok is...
szerencsére a családban is nagyon kedvelt gyümölcs :)
Egy régebben elmentett uzsonna sütemény 
receptet variáltam át, az itthoni készleteket felmérve.
 Kerti partik kitűnő eleme is lehet, főleg mert 
akár 1-2 nappal előtte is bátran elkészíthetünk és 
nem kell aggódnunk, hogy megromlik a nagy melegben...
Szeressétek...süssétek :)







Hozzávalók...

3 db tojás
150 g vaj
150 g barna cukor
170 g liszt
1/2 tk sütőpor
1 lime leve és reszelt héja
1 kk vanília esszencia
50 g aszalt citrus mix
csipet só


máz...

 2 ek porcukor
citromlé







Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180°C-ra, őzgerinc formát
kivajazzuk, lisztezzük, félre tesszük.
Vajat a cukorral, vaníliával, csipet sóval habosítjuk, 
majd a tojásokat egyenként hozzá adva tovább mixeljük.
 Sütőpor-liszt keveréket hozzá adjuk és lime levével,
annak reszelt héjával, citrus aszalvánnyal ízesítjük.
Sütőformába simítjuk a masszát és 35-40 perc
 alatt készre sütjük. Félidőben a biztonság kedvéért
sütőpapírt tettem a süteményre.
Sütés után a formát a tésztán hagyva, rácsra borítjuk
és 10 perc után levesszük róla. Mázhoz a porcukorba
 annyi citromlét keverünk, hogy az enyhén folyós
 maradjon. Nejlon zacskóba töltve, annak egyik csücskét
lecsippentjük, mázat a süteményre csorgatjuk.
Mi már langyosan majdnem bekebeleztük az egész 
süteményt,de a megmentett szeletek ma reggel 
is finom, telt ízűek voltak(cseppet sem száradtak ki!)
Kötényeket felkötni :) Jó sütögetést!





















Alma ecetes 
paradicsom saláta...









Nyári napok egyik kedvelt gyors salátája, 
ez az alma ecetes paradicsom saláta.
Az édeskésre érett paradicsom nagyon klasszul 
harmonizál a lila hagymával, fokhagymával...
Hamar elkészül és mire megteríted az asztalt,
 már össze is érnek az ízek...hmmm egy fűszeres
 grillezett hús mellé jó választásnak tűnik :)
...ti hogy vagytok ezzel? 



Hozzávalók...
(4 személyre)

4 db (nagyobb) paradicsom
1 fej lila hagyma
 fekete olajbogyó
oregánó levélkék
3 ek almaecet
1/2 ek cukor
3 dl víz
őrölt fehér bors
1 kk fokhagyma granulátum
2 ek olíva olaj








Elkészítés...


Paradicsomot, lila hagymát, olajbogyókat 
karikákra vágjuk. Friss oregánó levelekkel
 együtt, egy tálkába rétegezzük.
 Az alma ecetes öntethez össze keverjük a 
hozzávalókat (ízlés szerint alakítjuk a fűszerezést:)
és a zöldségekre öntve, legalább 30 percig hűtőben 
pihentetjük az ízek kellemes, hangsúlyos 
össze érése érdekében.
Jó étvágyat!





















Parmezános-bazsalikomos
cukkini lepénykék...












Ezeket a lepénykéket eredetileg egy szaftos,
 fűszeres csirke mellé tálaltam köretként,
 de úgy gondoltam megérdemel egy önálló 
posztot is, mert olyan üde és finom.
 Friss salátával szervírozva, joghurttal 
locsolva, kitűnő villás reggelit  
készíthetünk...cukkini szezon van,
 használjuk ki igaz? :D






Hozzávalók...
12 db-hoz


500 g reszelt cukkini
frissen őrölt bors
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kk frissen reszelt szerecsendió
50 g parmezán (vagy más karakteres sajt)
1 szál zöldhagyma(vékonyra karikázva)
1 tojás
100-12 g liszt
6-8 levél friss bazsalikom
2-3 levélke friss menta
(vékonyra metélve)
2-3 ek olíva olaj a sütéshez
joghurt a tálaláshoz








Elkészítés...


Zsenge cukkinit nagy lyukú reszelőn héjastól 
lereszeljük, majd sózzuk és 10 percet állni hagyjuk.
Alaposan kicsavarjuk a felesleges nedvességet és 
gazdagon fűszerezzük. Tojást, parmezánt, lisztet
hozzá adva, gondosan össze keverjük.
Serpenyőben 1-2 ek olíva olajat hevítünk,
egy evőkanál segítségével adagoljuk a masszát.
kissé ellapítjuk és 2-3 perc sülés után,
spatulával megfordítva, másik oldalát is pár 
percig pirítjuk. Azon melegében tálaljuk
és kedvünk szerint joghurtot kanalazunk rá :)
Már csak a kedvenc, gőzölgő teánk hiányzik mellé...
Jó étvágyat!















2014-07-29










    Curry szószban sült csirke
Parmezános cukkini lepénnyel...

















Néha-néha azért velem is megesik,hogy egy 
jól bevált kész termékhez nyúlok főzéskor.
Ilyenkor szemellenző feltéve, mindenféle apró
 betűs részt kihagyva, levettem a polcról 
a Thai Curry szószt... igazából a már  alapból
kombinált, karakteres fűszereket használtam ki 
a csirke pácolásához... a többit már 
a nyári zöldségek varázsára bíztam :)








Hozzávalók...
(4 személyre)



főétel...


4 db egész csirkecomb(bőr nélkül:)
100 ml Curry szósz
1 db nagyobbacska paradicsom
kockára kis vágva
1 db zöld chili paprika
100 g reszelt mozzarella
1 szál zöld hagyma




köret...


400 g cukkini
(frissen reszelve,sózva,kicsavarva)
100-120 g liszt
50 g reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors
friss bazsalikom levelek(6 levélke)
frissen reszelt szerecsendió
1 gerezd préselt fokhagyma
2-3 ek olíva olaj a sütéshez








Elkészítés...


Csirke combokat alaposan átforgatjuk a curry 
szószban, alufóliával fedjük, majd forró sütőbe 
tolva 40 percet sütjük. Eközben kis kockákra
vágjuk a paradicsomot és a zöld chilit, vékony 
karikákra szeljük a zöld hagymát. Mindezt reszelt 
sajttal összekeverve gazdagon mérve, a sült 
csirkehúsra halmozzuk. Vissza toljuk a sütőbe
immáron grill fokozaton 10-15 percre. 
Sok finom szaft keletkezik a húsok alatt,
ami még porhanyósabbá és élvezhetőbbé teszi az ételt :)
Parmezános cukkini lepénykékkel, bizony nem restelltünk
"tunkolni" belőle :)
A lepényekhez...lereszeljük a cukkinit, sózzuk,
kicsit állni hagyjuk, majd alaposan kicsavarjuk.
Sózzuk, borsozzuk, sok szerecsendiót reszelünk rá,
vékonyra metélt bazsalikom levelekkel, préselt 
fokhagymával ízesítjük. Mindehhez keverjük a tojást,
 reszelt parmezán sajtot,lisztet. Serpenyőben olíva 
olajat hevítünk és kanállal kis halmokat ellapítva,
2-3 perc alatt(oldalanként értve)átsütjük. 
Nincs más hátra, mint bezsebelni az asztalnál
 ülők elégedett mosolyát!
Jó étvágyat :)